Витрати українців за кордоном зросли до $2 млрд на місяць – Пишний

Від початку повномасштабної війни українці в Польщі сплатили 10 млрд злотих (приблизно $2,4 млрд) податків
Фото: depositphotos.com
Витрати українців за кордоном у 2022 році сягнули $2 млрд на місяць. Це втричі більше порівняно з попереднім роком, повідомив 9 грудня голова Нацбанку Андрій Пишний у своєму Facebook.

Голова НБУ зазначив, що витрати українців за кордоном забезпечуються накопиченими заощадженнями в українських банках, трудовими доходами в Україні та країнах їхнього перебування, а також одержаною соціальною допомогою.

За його словами, внаслідок витрат і працевлаштування українських громадян за кордоном європейська економіка дістає позитивний фіскальний ефект і позитивний вплив у довгостроковій перспективі.

Також Пишний уточнив, що розрахунки фахівців НБУ на основі досліджень МВФ і різних опитувань свідчать, що завдяки внеску українських мігрантів ВВП, наприклад, в Естонії, Польщі й Чехії у 2026 році буде на 2,2–2,3% більшим, ніж у сценарії без міграції.

"Із початку повномасштабної війни українці в Польщі заплатили 10 млрд злотих (близько $2,4 млрд) податків, що суттєво перевищує обсяги наданої допомоги", – повідомив голова НБУ.

Пишний вважає необґрунтованими побоювання й негативні прогнози впливу багатомільйонного потоку мігрантів з України, оскільки вони не враховували чинника активної позиції українського народу.

"Наші громадяни беруть ініціативу у свої руки, швидко інтегруються у суспільство, знаходять роботу, платять податки країнам, які їх прихистили, й витрачають зароблені кошти", – зазначив Пишний.

Контекст:

За даними ООН, від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, яке розпочалося 24 лютого 2022 року, за кордон виїхало майже 8 млн біженців з України. Із них 4 млн зареєстровані за механізмом тимчасового захисту або аналогічних національних схем захисту в Європі.