Вітренко: "Нафтогаз" забезпечив десяту частину всіх надходжень до державного бюджету України у 2021 році

Юрій Вітренко: Національна компанія не тільки не взяла з державної казни жодної копійки, а й повністю сплатила всі податки, збільшивши платежі в держбюджет

Фото: Юрій Вітренко – Yuriy Vitrenko / YouTube
2021 року держкомпанія "Нафтогаз України" перерахувала до держбюджету 116 млрд грн, тобто на 13 млрд грн, або 12,6%, більше, ніж 2020 року, повідомив на своїй сторінці у Facebook голова правління "Нафтогазу" Юрій Вітренко.

НАК забезпечила десяту частину всіх надходжень до державного бюджету України, майже стільки було спрямовано на потреби Міністерства оборони 2021 року, зазначив він.

"Завдяки змінам у підходах до керівництва компанії, починаючи із 2-го кварталу 2021 року, нам вдалося покращити фінансові результати роботи та збільшити платежі до держбюджету. Нагадаю, що у 2020 році та в 1-му кварталі 2021 року "Нафтогаз", на жаль, був збитковим, що призвело до змін у його керівництві. Уже за 2-й квартал 2021 року компанія показала прибуток у фінансовій звітності, огляд якої на відповідність міжнародним стандартам зробив міжнародний аудитор", – написав Вітренко.

За його словами, відрахування до держбюджету 2020 року включали ще й дивіденди (розподіл прибутку) за 2019 рік. Прибуток тоді фактично забезпечив один напрям діяльності – транзит, без надходжень від якого, включно з надходженнями за рішенням Стокгольмського арбітражу, "Нафтогаз" був би збитковим і 2019 року. Із 2020 року діяльність із транспортування газу було відокремлено від "Нафтогазу".

"І хоча у 2014–2019 роках я безпосередньо відповідав саме за цей напрям, транзит, включно зі Стокгольмським арбітражем, а у 2020 році я взагалі залишив "Нафтогаз", я не знімаю із себе відповідальності за результати роботи компанії, які могли бути кращими. Якщо повернутися у 2021 рік, то попри всі закиди щодо витрачання "Нафтогазом" державних коштів, цього року ми довели протилежне. Національна компанія не тільки не взяла з державної казни жодної копійки, а й повністю сплатила всі податки, збільшивши платежі в держбюджет", – наголосив Вітренко.