"Навіщо повторювати тези російської пропаганди про крадіжку газу?" Журналіст Іванов заявив, що Коболєв створює небезпеку для інтересів держави

Сергій Іванов: Чому зараз ексочільник "Нафтогазу" пророкує сумний сценарій для ГТС і всієї України, я ще можу зрозуміти політична кон'юнктура
Фото: Sergii Ivanov / Facebook
Колишній голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв у своїй колонці для сайту ZN.UA зазначив, описуючи песимістичний сценарій проходження опалювального сезону, що на Україну за несприятливого розвитку подій "чекає неминучий відбір російського газу з транзитного потоку". Журналіст Сергій Іванов у своєму Facebook заявив, що ці слова завдають шкоди країні.

"Політична кон'юнктура у поєднанні з образою та хворобливими амбіціями часто створює небезпеку не лише для їх носія, а й для інтересів держави та її міжнародного іміджу, – написав журналіст. – Андрій Коболєв, якому я щиро симпатизую, хоча й не завжди можу зрозуміти логіку вчинків, пише в колонці для ZN.UA наступне: "На нас чекає неминучий відбір російського газу з транзитного потоку", "Реакцію росіян на несанкціонований відбір або, простими словами, крадіжку газу передбачити нескладно: зупинення транзиту територією України та негайне розірвання діючого транзитного контракту”.

Іванов додав, що Коболєв у 2014-му у контексті аналогічної теми писав діаметрально протилежне.

"Цитую: "Україна не зацікавлена, вона ніколи цього не робила, і вона не буде красти газ", "Україна залишається надійним транзитером газу до Європи". Чому зараз ексочільник "Нафтогазу" пророкує сумний сценарій для ГТС і всієї України, я ще можу зрозуміти – політична кон'юнктура. Але навіщо фактично слово в слово повторювати тези російської пропаганди про крадіжку газу з транзитної труби, легітимізуючи їх своїм експертним статусом як в Україні, так і в державі-агресорі, важко зрозуміти. Адже як би ти не ненавидів своїх опонентів усередині країни, не варто перетворювати цю ненависть на ворожий актив. Ми всі чудово пам'ятаємо, як у 2018 році керівництво держави просило прикрутити, і ми прикручували, аби не зірвати транзит газу до ЄС, як і в інші складні для вітчизняної енергетики періоди. Ми були відповідальними і залишаємося такими. І жодні внутрішні суперечності не мають на це впливати", – наголосив він.

Контекст:

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль стверджує, що осінньо-зимовий період в Україні мине стабільно й енергоресурсів на опалювальний сезон вистачитьВін зазначив, що "є нерівномірність постачання" вугілля через дефіцит у світі, але Україна накопичила 17,6 млрд м&³3; газу у сховищах. Водночас за опалювальний сезон Україна в середньому використовує 8 млрд м&³3;, "у найбільш жорсткий та холодний" – 10 млрд м&³3;, повідомив прем'єр, наголосивши, що "у нас газу абсолютно достатньо і для опалення, і для технологічних потреб".

Голова НАК Юрій Вітренко говорив в інтерв'ю "РБК-Україна", опублікованому 23 грудня, що закуповувати газ узимку "Нафтогаз" буде лише у тому випадку, якщо зможе продати його дорожче.

Без необхідних обсягів імпорту дефіцит газу в Україні цього опалювального сезону може перевищити 1 млрд м&³3;. Про це йдеться у листі компанії "Оператор газотранспортної системи України" (ОГТСУ) на адресу Шмигаля та міністра енергетики України Германа Галущенка, опублікованому 28 грудня.