Коболєв: Якщо Україна опиниться в газовому цугцвангу, рятувати нас Росія точно не стане, нас добиватимуть

Повернення України цієї зими до імпорту газу з Росії не буде, запевнив Коболєв
Фото: Складні питання в енергетиці / Facebook

Україна буде змушена імпортувати великі обсяги газу в першому кварталі 2022 року, однак варіант повернення до імпорту газу з Росії виключений. Про це ексголова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв написав у своїй статті, опублікованій 3 січня у виданні ZN.UA.

За словами Коболєва, є чотири головні показники того, що Україна не зможе обійтися без істотних обсягів імпорту газу в першому кварталі 2022 року для покриття пікових навантажень, спричинених низькою температурою:

  • запаси газу в українських підземних сховищах газу будуть нижчими за 14 млрд м&³3;;
  • обсяг внутрішнього споживання приблизно дорівнює рівню минулого року в періоди сильних холодів (нижче за -15 °С на більшості території) і може сягати 180 млн м&³3; на добу;
  • внутрішній видобуток залишатиметься на незмінному рівні (55 млн м&³3; на добу);
  • НАК "Нафтогаз України" перебуває у стані глибокого фінансового дефіциту і може залучати кошти для його покриття лише в держави.

Однак він запевнив – повернення України цієї зими до імпорту газу з Росії не буде.

"До росіян можна ставитися як завгодно, але на слабкість розуму в газових питаннях вони не страждають. Якщо Україна опиниться в газовому цугцвангу, рятувати нас Росія точно не стане. Навіть якщо комусь десь колись це й пообіцяли. Нас добиватимуть", – сказав Коболєв.

Контекст:

З осені 2015-го Україна не імпортує природного газу за контрактом із "Газпромом", закуповуючи газ на своєму західному кордоні.

Зараз Україна імпортує газ зі Словаччини, Польщі та Угорщини, повідомила компанія "Оператор газотранспортної системи України".