Вітренко пояснив, що мають робити українці, щоб країна доправляла газ на експорт

Вітренко не відкидає здорожчання газу
Фото: Нафтогаз / Facebook
Щоб Україна експортувала газ, населенню країни необхідно його економити. Про це голова НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко заявив "Німецькій хвилі" в інтерв'ю, яке опублікували 20 жовтня.

"Ми повинні прийти до того, що і люди, і нацкомпанії, і уряд будуть насамперед думати про те, як зменшити неефективне споживання газу. Якщо Україна споживала б на душу населення, як у ЄС, то ми б взагалі не імпортували, а експортували", – сказав він.

На запитання журналіста, чи буде підвищено тарифи на газ для населення, очільник "Нафтогазу" відповів: "Подивимося".

Контекст:

Від осені 2015-го Україна не імпортує природного газу за контрактом із "Газпромом", закуповуючи газ на своєму західному кордоні.

Створений у 2019 році український оператор ГТС підписав кілька угод з операторами суміжних країн, зокрема Молдови, Словаччини та Польщі. За даними НАК "Нафтогаз", газ в Україну імпортує приблизно 80 компаній.

АТ "Укргазвидобування", 100% якого належить "Нафтогазу", у 2020 році скоротило валове видобування газу на 5% (на 0,659 млрд м&³3;) порівняно з 2019 роком. У січні – вересні 2021 року підприємство скоротило валове видобування газу на 4,8% (на 0,517 млрд м&³3;) порівняно з аналогічним періодом 2020 року – до 10,204 млрд м&³3;, зазначає "Інтерфакс-Україна".

"Укргазвидобування" у вересні 2021 року скоротило відставання у видобуванні природного газу порівняно з аналогічним періодом минулого року. За дев'ять місяців 2021 року держкомпанія видобула 10,2 млрд м&³3; природного газу, заявляла її пресслужба 5 жовтня.

Вітренко говорив, що в Україні енергоефективність удвічі нижча, ніж у країнах Східної Європи.