Владислав Драпій: Ми не залучаємо, а формуємо таланти

Владислав Драпій: Я розробив спеціальну методику внутрішнього навчання молодих юристів без практичного досвіду
Фото з особистого архіву Владислава Драпія

Сьогодні на світових ринках праці фіксують загострення потреб у талантах як поєднанні здібностей, що дають персоналу можливість успішно, самостійно й оригінально виконувати складні, здебільшого нестандартні завдання. Зокрема, про гостру увагу роботодавців до талантів ідеться в Talent Acquisition Trends Report, який 2024 року випустила міжнародна консалтингова компанія Korn Ferry. У документі наголошують, що якщо глобальний дефіцит талантів збережеться, то потенційні втрати бізнесу до 2030 року сягнуть $8,5 трлн. Розуміючи це, дедалі більше компаній цьогоріч шукатимуть таланти за компетенціями, які не лише відповідають нагальним потребам, а й узгоджуються з довгостроковими стратегічними цілями бізнесу. Сучасна юриспруденція як вид підприємництва – не виняток.     

Для роз'яснення специфіки залучення й розвитку талантів у юридичний бізнес ми звернулися до талановитого експерта з юриспруденції Владислава Драпія – засновника й CEO міжнародної юридичної компанії Legarithm OU, яка супроводжує підприємства в країнах Євросоюзу, Великобританії, США, ОАЕ, Латинській Америці.

– Владиславе, із чого почався шлях Legarithm OU до рівня лідерства на міжнародному ринку юридичних послуг?

– Бажання відкрити свою юридичну фірму в мене почало формуватися 2015 року, коли я вступив до Київського національного університету імені Тараса Шевченка на спеціальність міжнародного права. За шість років отримав диплом магістра й перекладача з англійської мови. У процесі навчання, 2020 року я з партнером заснував юридичну фірму Legarithm OU. Тоді ми відчули, що наша галузь, тобто класична юриспруденція, дещо застаріла й не відповідає часу та очікуванням корпоративних середовищ України й іноземних країн. Тож ми почали осучаснювати підходи до побудови нашого юридичного бізнесу, зокрема через впровадження різноманітних інновацій. Це викликало неабиякий інтерес із боку потенційних замовників наших послуг – українських та іноземних компаній. Активно працюючи над репутацією Legarithm OU, ми поступово посідали лідерські позиції, портфель наших кейсів постійно зростав. Щоб ефективніше розвивати компанію, я здобув освіту в Лондонській школі економіки та політичних наук за спеціальністю бізнес-адміністрування. Так почалася моя історія як юриста-підприємця й Legarithm OU як конкурентоспроможної юридичної компанії.

– Яких талантів потребує сучасна юриспруденція і як ви їх залучаєте?

– Наша сфера дуже динамічна, швидко еволюціонує, а отже, законодавці не встигають адаптуватися, щоб внести зміни до регулювальних актів. Тож тут юристам потрібно діяти швидко і гнучко вирішувати питання клієнта, який не чекатиме "гарної погоди" у своїй ринковій ніші. Тому, дійсно, це вимагає від юридичних компаній талантів у їхніх командах. Якщо говорити про вроджені чи набуті здібності юристів, то це насамперед: нестандартне мислення в оцінці потреб клієнта у процесі розв'язання його юридичної задачі; здатність до самонавчання в режимі нон-стоп, навіть коли фахівець уже досягнув високого рівня; талант занурюватися у проблему клієнта так, наче ця проблема твоя, тобто проактивність та емпатія, відчуття клієнта як людини, а не просто замовника.

Фото: пресслужба Legarithm OU

Що стосується Legarithm OU, то скоріше не залучаємо, а формуємо таланти всередині нашої корпоративної екосистеми. Я розробив спеціальну методику внутрішнього навчання молодих юристів без практичного досвіду. Вона полягає в тому, що кожен юрист-початківець закріплюється за старшим експертом або партнером нашої компанії, який поступово включає, так би мовити, стажиста в юридичні справи – від комунікації з клієнтом до процесуальних моментів. Так відбувається професійне обкатування. Окрім цього, в IT-інфраструктурі Legarithm OU діє хмарна база знань, до якої кожен наш новий колега має цілодобовий доступ. Я особисто навчаю молодь, яка щойно отримала диплом і прагне працювати з нами. За два роки ми виростили 20 старших юристів із юристів-початківців, які повністю володіють актуальною експертизою і практикою в індустріях, із якими працює наша компанія.

– Нещодавно вас запросили як члена журі премії HR Pro Awards. Як ви відчуваєте, чи має фахівець талант, а не лише диплом?

– Це моя професійна інтуїція, великий досвід роботи з людьми, вміння бачити приховане в характері, харизмі фахівця. Особисто моя практика доводить, що диплома замало, хоча я не применшую роль освіти у професійному рівні людини. Щодо членства в журі, дійсно цього року мене запросили бути експертом у складі журі престижної премії HR Pro Awards, яку щорічно проводять із метою нагородження найкращих СЕО та HR-директорів великих українських і міжнародних компаній. Я мав честь оцінювати десятки талантів у різних сферах. Окрім того, я є номінантом цієї премії в категорії СЕО року і дуже радий позмагатися з топменеджерами й засновниками компаній, які є лідерами на своїх ринках.  

– І наостанок, що б ви порадили молодим юристам?

– Передусім навчитися надихатися своєю професією, справою. Інакше вас поглинатимуть депресивні стани, і ви рано чи пізно покладете диплом юриста на поличку. Далі, мисліть і дійте так, ніби ви вже досягли неймовірного успіху. Так ви будете концентруватися на головному у вашій роботі. І розвивайте вашу англійську мову, це 50% від формули успіху в нашій сфері.