Всеукраїнська енергетична асамблея пропонує переглянути price cap, а згодом відмовитися від них

Асамблея підкреслила, що через price cap енергетичні компанії працюють збитково, що негативно впливає на їхню роботу
Фото: depositphotos.com

Всеукраїнська енергетична асамблея (ВЕА) вважає за необхідне переглянути чинні цінові обмеження на ринку електроенергії – price cap – як перший крок до цілковитої відмови від них найближчим часом. Про це йдеться в листі асамблеї до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Документ серед інших звернень опублікували на сайті НКРЕКП.

Автори документа зазначили, що, готуючись до зими, енергетики накопичують обладнання, лагодять пошкоджені ворогом енергооб'єкти та напрацьовують різні механізми забезпечення стабільної роботи енергосистеми. Однак енергетики обмежені в ресурсах, оскільки через установлені цінові обмеження на ринку електроенергії формуються борги.

"Після сформованих в енергетиці боргів стало очевидно, що використання адміністративних обмежень на вільному ринку електроенергії спотворюють його та призводять до кризи в галузі", – наголосили у ВЕА.

Асамблея підкреслила, що через price cap енергетичні компанії працюють збитково, що негативно впливає на їхню роботу. Також цінові обмеження заважають комерційному імпорту електроенергії в години дефіциту. Зокрема, у серпні "Укренерго" була вимушена використовувати аварійну допомогу, яка коштує дорожче від імпорту.

"ВЕА вважає за необхідне як мінімум переглянути цінові обмеження на енергоринку (РДН і ВДР) в окремі години доби, а саме з 0.00 до 7.00 та із 23.00 до 24.00 на рівні 7000 грн/МВт-год; із 7.00 до 18.00 на рівні 8700 грн/МВт-год; із 18.00 до 23.00 на рівні 9500 грн/МВт-год, як перший проміжний етап до повної лібералізації ринку електричної енергії України і відмови від цінових обмежень на ньому в найближчий час", – закликали у ВЕА.

Асамблея підкреслює, що це дасть змогу оздоровити енергоринок і зупинити каскадне зростання боргів в енергетиці, які ставлять під загрозу не тільки проходження опалювального сезону 2023/2024, а й забезпечення надійної роботи енергетичного комплексу та подальший його розвиток.