Засідання ради НБУ 16 жовтня скасували. ЗМІ писали, що на ньому мали розглянути питання звільнення Рожкової

Засідання ради НБУ в п'ятницю не відбудеться
Фото: National Bank of Ukraine (NBU) / Flickr

За словами члена ради Нацбанку України Віктора Козюка, засідання ради скасували з технічних причин. Напередодні видання LB.ua писало, що на цьому засіданні мали погодити звільнення Катерини Рожкової з поста першої заступниці голови НБУ.

Рада Нацбанку України скасувала засідання, яке мало відбутися 16 жовтня. Про це агентству "Інтерфакс-Україна" повідомив член ради Віктор Козюк.

Він сказав, що засідання скасували через технічні причини, більше інформації надати відмовився.

"Одразу зазначу, що я був готовий брати участь у засіданні дистанційно", – додав він.

На порядку денному засідання було питання затвердження аудитора, а також пункт "різне". Член ради НБУ Василь Горбаль у коментарі агентству уточнив, що, незважаючи на підписання п'ятирічного договору з нинішнім аудитором НБУ – Ernst & Young – 2019 року, закон про НБУ вимагає щорічного затвердження аудитора до 5 листопада. Другий пункт порядку денного – "різне", за його словами, є стандартним для засідань ради.

15 жовтня видання LB.ua писало, що рада НБУ на засіданні 16 жовтня може розглянути питання звільнення першої заступниці голови Нацбанку Катерини Рожкової. У коментарі "Інтерфакс-Україна" Рожкова і Горбаль заявляли, що станом на ранок 15 жовтня не мали інформації про можливе спрямування до ради НБУ подання від голови Нацбанку Кирила Шевченка щодо припинення повноважень його заступників.

2 жовтня рада НБУ оголосила догану Рожковій і заступнику голови НБУ Дмитрові Сологубу та висловила недовіру. Причиною такого рішення в НБУ назвали "порушення розпорядчих актів НБУ, кодексу етики працівника НБУ, правил внутрішнього розпорядку для працівників НБУ, порушення вимог Кодексу законів про працю". За даними "Інтерфакс-Україна", Шевченко голосував за це рішення.

Рожкова сказала, що причиною догани може бути її та Сологуба спілкування зі ЗМІ. "Нічого крамольного, що б ішло врозріз із "генеральною лінією партії", не озвучувалося. Ми говорили, що незалежність НБУ – це про колегіальність. Що новій команді треба трохи часу, щоб спрацюватися. І все в такому дусі. Не вірите, що у 2020 році можуть оголошувати догану за спілкування із засобами масової інформації? Я теж до кінця не вірила, що цензура дійшла до стін Національного банку. Але чому дивуватися, якщо рішення приймалося "вночі зухвало топором", – заявила вона.

Сологуб назвав дикістю оголошення догани й недовіри йому і Рожковій. В інтерв'ю "Інтерфакс-Україна", яке вийшло 24 вересня, він говорив, що Київ утратив можливість отримати два транші МВФ до кінця року, тому потрібно намагатися отримати один.

Коментуючи догану Рожковій і Сологубу, голова ради НБУ Богдан Данилишин сказав, що "дехто намагається нав'язувати громадськості особисті погляди".

Член ради Віталій Шапран назвав дії ради НБУ "педагогічними" і сказав, що оголошення недовіри й догана не означають звільнення Рожкової та Сологуба. "Якщо вони зміняться, будуть шукати наших голосів, будуть працювати, підійдуть до нас, пояснять свою позицію, наприклад, то все можливо надалі", – заявив Шапран.

У МВФ відреагували на оголошення догани Рожковій і Сологубу. Постійний представник Фонду в Україні Йоста Люнгман нагадав, що критерії управління Нацбанком України було розроблено під час консультацій із фахівцями МВФ, і закликав дотримуватися їх.

За словами Шевченка, догани Рожковій та Сологубу було зроблено за порушення політики комунікацій.