Зеленський анонсував виплату по 1 тис. грн за вакцинацію проти COVID-19

Зеленський: Кожен, хто отримав два щеплення, зможе отримати 1 тис. грн
Фото: EPA
Кожен, хто вакцинувався проти коронавірусу в Україні, отримає по 1 тис. грн. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський під час відеозвернення 15 листопада, опублікованого на його сторінці у Facebook.

Президент зазначив, що в Україні введуть нові системи підтримки сфер, які найбільше постраждали від карантину, – креативного, спортивного та транспортного сектору економіки.

"Програма працюватиме так: кожен, хто отримав два щеплення, зможе отримати 1 тис. грн – швидко та зручно, тобто через додаток "Дія". За ці кошти можна буде купити абонемент до спортзалу чи фітнес-клубу, відвідати кінотеатр, театр, музей, концертний зал, виставковий центр або купити квитки для мандрівок усередині країни на внутрішні авіа- та залізничні перевезення", – сказав президент.

Програму розпочнуть 19 грудня.

"До кінця року на неї буде виділено близько 3 млрд грн. Стільки ж – на початку 2022 року. Ми розуміємо, що смартфони та "Дія" поки що, на жаль, є не у кожного. Тож ця програма діятиме не один місяць, і держава забезпечить альтернативну можливість отримати 1 тис. грн усім вакцинованим громадянам України. Зокрема людям похилого віку, про що незабаром повідомимо", – сказав він.

Президент не уточнив: допомогу виплатять усім вакцинованим чи тим, хто робитиме щеплення після початку дії програми.

Контекст:

В Україні зареєстровано вакцини проти коронавірусу від Oxford/AstraZeneca (Covishield, AstraZeneca-SKBio та AstraZeneca), Pfizer/BioNTech (Comirnaty), Sinovac Biotech (Coronavac) та Johnson & Johnson (Janssen). Також щеплення роблять вакциною від Moderna (Spikevax).

Імунізація проти коронавірусу в країні стартувала 24 лютого. Із 21 липня розпочали п'ятий етап вакцинації, зараз щепитися можуть усі охочі віком від 12 років.

Із початку вакцинальної кампанії в Україні одну дозу вакцини ввели 12,2 млн осіб, повністю імунізовано 8,7 млн. Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко 15 листопада повідомляв, що першу дозу вакцини проти коронавірусу отримало 39,4% українців, повністю вакциновано 28%.