Зеленський заявив про створення в Україні національного авіаперевізника

Перевізнику дали назву Ukrainian National Airlines
Фото: depositphotos.com

Президент України Володимир Зеленський 25 листопада на форумі "Велике будівництво: авіація та туризм" заявив про створення в Україні національного авіаперевізника, передає кореспондент "ГОРДОН".

Перевізнику дали назву Ukrainian National Airlines ("Українські національні авіалінії").

"У рамках цієї програми ["Велике будівництво"] ми робимо новий крок, потужний крок, про який ми говорили. Від обіцянок переходимо до практичної реалізації – це наш національний авіаперевізник. Його створення буде розпочато офіційно вже сьогодні", – заявив Зеленський.

За його словами, реалізація проєкту має не лише сприяти збільшенню прибутку та пасажиропотоку, а й покращити імідж України. У зв'язку із цим держава готова інвестувати у власний повітряний флот.

Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков уточнив, що для створення національного перевізника його відомство підписало меморандум про співпрацю із компанією Airbus.

За інформацією "Інтерфакс-Україна", у тексті меморандуму прописано можливість лізингу/купівлі: шести малих вузькофюзеляжних літаків (типу А220), 12 середніх вузькофюзеляжних літаків (типу А320/А321) та чотирьох широкофюзеляжних літаків (типу А330/350).

Кубраков зазначив, що 2021 року на створення компанії передбачено 0,5 млрд грн, а 2022 року знадобиться ще 2,5 млрд грн. За попередніми даними, національний авіаперевізник має окупитися за п'ять років.

Контекст:

Зеленський говорив про намір створити українську державну авіакомпанію наприкінці квітня 2020 року. "Моя мрія – зробити сучасну державну авіакомпанію на рівні Turkish Airlines чи Singapore Airlines. Держава готова виділити на це гроші", – стверджував він. Президент говорив, що для побудови літаків влада розробляє програму співпраці з держконцерном "Антонов", що випускає літаки Ан.

У червні минулого року Кабмін розробив концепцію державного авіаперевізника.

Колишній міністр інфраструктури України Володимир Омелян назвав безперспективною ідею створення української авіакомпанії.

У Мінінфраструктури повідомляли в коментарі "НВ Бізнес" 12 листопада, що французька консалтингова компанія Aerogestion завершує роботу над бізнес-планом української національної авіакомпанії.