Жмак: Необхідно провести реформу "Укрзалізниці", без цього підвищення тарифів на перевезення не буде обґрунтованим

Володимир Жмак: Говорити про те, що ми піднімемо тарифи – і відразу "Укрзалізниця" розквітне, це абсолютно недоцільно й нераціонально

Фото: epravda.com.ua
До питання тарифоутворення на послуги "Укрзалізниці" потрібно підходити тільки після того, як буде проведено реформу компанії, заявив ексголова правління "Укрзалізниці" Володимир Жмак 3 серпня в ефірі телеканала "Наш".

"Тарифи не можна розглядати окремо без структурних перетворень усієї "Укрзалізниці" в цілому. Це стосується, у першу чергу, анбандлінгу, ці зобов'язання, які Україна взяла на себе в рамках Угоди про асоціацію із ЄС, які мають реформувати "Укрзалізницю" для того, щоб кожен із чотирьох напрямків "Укрзалізниці" міг сам себе забезпечувати", – сказав він.

Жмак пояснив, що без поділу компанії за напрямами видів діяльності збиткові структурні підрозділи, зокрема пасажирські перевезення, не матимуть жодних стимулів знижувати збитковість своєї роботи.

"Зараз за рахунок кросфункціонального субсидування немає в пасажирських перевезень ніякої мотивації для того, щоб самовдосконалюватися і заробляти гроші. Тому що вони впевнені в тому, що за рахунок прибуткових вантажних перевезень їхні збитки будуть покриті", – розповів ексголова компанії.

Питання тарифоутворення мають бути пов'язаними передусім із реформою всієї "Укрзалізниці", що дасть змогу розрахувати реальну собівартість послуг із перевезення і встановити збалансовані тарифи, переконаний він.

"Щоб говорити про тарифи на вантажні перевезення, спочатку треба вантажні перевезення вивести з "Укрзалізниці" в окрему зі своїм власним балансом юридичну особу і уважно порахувати доходи, збитки та витрати цієї вертикально інтегрованої одиниці. Тому що наразі, наприклад, якщо ми говоримо про вантажні перевезення, то вони здійснюються шістьма регіональними залізницями – філіями. У цих філіях зараз знаходяться депо, які займаються локомотивами, і таким чином розпорошуються вантажні перевезення серед шістьох цих регіональних залізниць", – пояснив Жмак.

Він вважає, що спочатку необхідно реформувати "Укрзалізницю", і тільки потім порушувати питання про тарифи.

"Говорити про те, що ми піднімемо тарифи – і відразу "Укрзалізниця" розквітне, це абсолютно недоцільно і нераціонально. Тому в першу чергу – реформи, а потім – тарифи", – резюмував колишній голова правління компанії.

Контекст:

5 липня Міністерство інфраструктури опублікувало на своєму сайті проєкт наказу про внесення змін до коефіцієнтів на вантажоперевезення залізничним транспортом. Протягом місяця в міністерстві прийматимуть зауваження і пропозиції до цього проєкту.

У Міністерстві економіки України не згодні із планами Міністерства інфраструктури підвищити тарифи на перевезення вантажів залізницею в Україні. У Мінекономіки вважають, що таке рішення призведе до подорожчання робіт та послуг в Україні, а також суперечить Національної економічної стратегії України.

За підсумками минулого року "Укрзалізниця" мала чисті збитки в розмірі майже 11,9 млрд грн, фінансові зобов'язання компанії 2020 року зросли більш ніж на 1 млрд грн – до 58,3 млрд грн.

Заплановане "Укрзалізницею" підвищення тарифів на вантажоперевезення буде одним із найбільш економічно необґрунтованих та призведе до катастрофи в паливно-енергетичному комплексі України, заявила у відкритому листі до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля Федерація роботодавців паливно-енергетичного комплексу України.