"Зниження попиту". Польща закриває програму обміну гривні на злоті для біженців

До кінця тижня обмін можна здійснити приблизно у 100 відділеннях банку PKO Bank Polski
Фото: ЕРА
10 вересня в Польщі закінчується дія програми Національного банку Польщі (НБП), за якою українці могли обміняти гривні на злоті без комісії за офіційним курсом, повідомляють на сайті відомства.

Після початку широкомасштабного вторгнення Росії Національний банк України та НБП уклали угоду про можливість обміну без комісії за курсом регулятора у відділеннях комерційного Bank Polski для тих, хто переховується в Польщі від війни.

Викуплені в нього гривні польський Нацбанк обіцяв перепродати НБУ без націнки. Загалом угода передбачала викуп до 10 млрд грн.

За даними НБП, з моменту запуску проєкту (25 березня) ним скористалося приблизно 80 тис. осіб, які обміняли понад 681 млн грн та отримали трохи менше як 93 млн злотих.

Програму закривають через зниження попиту з боку біженців, які все частіше користуються платіжними картками українських комерційних банків, поінформували в НБП.

Контекст:

За даними управління верховного комісара ООН у справах біженців станом на 5 вересня, понад 6 млн українців перебувають у країнах ЄС, з них більш як 3 млн надали статус тимчасового захисту.

Уряд Польщі скасував норму, за якою українські біженці, що в'їхали в країну після 24 лютого і працювали віддалено, повинні були подати декларацію про доходи і почати сплачувати податки. За даними видання, польська влада скасувала для українців настання за три місяці після в'їзду обов'язкової звітності і сплати податку на прибуток за місцем проживання. Це дає можливість біженцям вибирати, де вони хочуть платити.