41,9% українців переконані, що дебати між кандидатами у президенти мають обов'язково відбутися – опитування

68,7% українців хотіли б, щоб президентські дебати відбулися
Фото: ЕРА

Лише чверть респондентів вважає непотрібними дебати між кандидатами у президенти України, свідчать дані опитування Київського міжнародного інституту соціології.

Більшість українців хотіла б бачити дебати між кандидатами у президенти України – шоуменом Володимиром Зеленським та чинним главою держави Петром Порошенком, свідчать дані опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного в середині квітня. Результати опитування опубліковано на офіційному сайті КМІС.

41,9% опитаних переконані, що дебати між кандидатами мають обов'язково відбутися, ще 26,7% вважають їх бажаними, але не обов'язковими. Загалом 68,7% українців хотіло б, щоб президентські дебати відбулися.

24,7% респондентів вважають дебати непотрібними, а 6,6% не визначилися зі своєю позицією або відмовилися відповідати.

50,6% українців переконані, що в разі участі в дебатах Зеленського, той буде щирим на них. Не вірять у щирість кандидата 28,4% опитаних, 21% – не визначилися.

У щирість Порошенка на дебатах вірить 19,3% респондентів, не вірить – 63,1%, не визначилися або відмовилися відповідати – 17,7%.

14,9% респондентів стверджують, що дебати стануть визначальними для їх голосування на виборах президента.

25,3% вважають результати дебатів важливими, зауважуючи, що є й інші питання, на підставі яких вирішуватимуть про підтримку того чи іншого кандидата.

51,3% опитаних назвали дебати неважливими для вибору, за кого голосувати. 8,4% не визначилися або відмовилися відповідати.

Опитування тривало з 9-го до 14 квітня 2019 року. У межах дослідження було проведено інтерв'ю із 2000 респондентами в усіх регіонах України, крім анексованого Криму і тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей. Помилка вибірки не перевищує 3,3%.

31 березня відбувся перший тур виборів президента України. Згідно з офіційними даними ЦВК, за Зеленського проголосувало 30,24% виборців, за Порошенка – 15,95%. Вони проходять у другий тур виборів, який відбудеться 21 квітня.

3 квітня Зеленський запропонував провести дебати на стадіоні "Олімпійський" в Києві. Він заявив, що чекає відповіді від Порошенка протягом 24 годин, і висунув низку умов. У ніч на 4 квітня Порошенко погодився на пропозицію. Він призначив дебати Зеленському на НСК "Олімпійський" на 14.14 14 квітня.

Голова Центральної виборчої комісії України Тетяна Сліпачук пояснила, що офіційні теледебати, фінансовані з держбюджету, мають відбутися в студії Суспільного телебачення 19 квітня (початок – о 20.00). Дебати кандидатів на стадіоні можуть бути формою передвиборчої агітації, їх мають оплатити з фондів кандидатів, зауважили у ЦВК.

14 квітня Порошенко прийшов на стадіон "Олімпійський", Зеленський на НСК не з'явився.

У штабі Зеленського заявили, що під стадіоном був агітаційний мітинг Порошенка, а дебати на НСК "Олімпійський" мають розпочатися о 19.00 19 квітня.