63% респондентів вважають, що вибори в Раду мають відбутися 21 липня, навіть якщо указ про їх призначення буде визнано неконституційним – опитування

Дострокові вибори призначено на 21 липня
Фото: EPA

88% респондентів підтримують ідею дострокових парламентських виборів в Україні, свідчать результати опитування Соціологічної групи "Рейтинг".

Більшість українців вважає, що дострокові парламентські вибори мають відбутися 21 липня, навіть якщо Конституційний Суд визнає указ про їх призначення неконституційним. Про це свідчать результати опитування Соціологічної групи "Рейтинг", оприлюднені 14 червня.

63% респондентів упевнені, що якщо Конституційний Суд визнає указ президента Володимира Зеленського таким, що не відповідає Основному закону, вибори все одно мають відбутися 21 липня, 5% вважають, що вибори в такому разі потрібно буде перенести на вересень, 20% упевнені, що тоді вони мають відбутися в жовтні 2019 року, як і було заплановано, 12% не змогли відповісти.

58% опитаних вважають, що указ Зеленського відповідає як Конституції України, так і настроям громадян, 20% сказали, що він відповідає очікуванням народу, але не відповідає Конституції, 6% вважають його таким, що не відповідає ні Конституції, ні настроям українців, 16% не змогли відповісти.

Рішення Зеленського про призначення дострокових виборів у Верховну Раду підтримує 88% опитаних, а 8% не підтримують, 4% вагалися з відповіддю. У травні 2019 року цю ідею підтримувало 72% респондентів, 18% не підтримували, 10% вагалися з відповіддю.

Опитування проводили з 8-го до 12 червня, методом формалізованого інтерв'ю було опитано 2500 респондентів, помилка репрезентативності дослідження – не більш ніж 2%.

21 травня Зеленський оголосив про розпуск Верховної Ради VIII скликання і призначення позачергових парламентських виборів на 21 липня. 23 травня указ Зеленського про дострокове припинення повноважень Верховної Ради і призначення позачергових парламентських виборів набув чинності. Із 24 травня в Україні розпочався виборчий процес.

Ініціатором подання до КСУ щодо конституційності указу про розпуск стала група нардепів від фракції "Народний фронт". Конституційне провадження за поданням 62 депутатів Верховної Ради визнано КСУ невідкладним. Справу розглядають у формі усного провадження.

6 червня спікер парламенту Андрій Парубій говорив, що станом на 17 травня до парламентської коаліції входило 227 депутатів за мінімально необхідних 226.

Суддя КСУ Віктор Кривенко заявив 11 червня, що Парубій не надав Конституційному Суду України списку нардепів, які входили до складу парламентської коаліції після лютого 2016 року.

Зеленський 11 червня виступив перед початком дебатів у КСУ. Він назвав позицію про розпуск Ради "бездоганною" і висловив надію, що судді ухвалять справедливе рішення, за яке "не буде соромно".

11 червня голова суду Наталія Шаптала повідомила, що Конституційний Суд України продовжить розгляд подання 62 народних депутатів щодо відповідності Основному закону указу президента в закритому режимі. Дати ухвалення вердикту вона не назвала.