"А можна, щоб детектор брехні водночас визначав, дебіл ти чи ні?" Соцмережі обговорюють проходження нардепами поліграфа

Нардепи проходять перевірку на поліграфі
Фото: EPA

Через відмову групи депутатів від "Слуги народу" від голосування на засіданні комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики за законопроєкт №2047-д у політсилі виник скандал. Президент України Володимир Зеленський і Офіс президента висунули вимогу до низки членів комітету пройти перевірку на поліграфі. Соцмережі акивно коментують цю подію.

23 жовтня виник скандал, пов'язаний із відмовою групи депутатів від "Слуги народу" від голосування на засіданні комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики за законопроєкт №2047-д про ліквідацію корупційних схем під час оцінювання об'єктів нерухомості.

Законопроєкт підтримало п'ятеро депутатів від "Слуги народу" (загалом у комітеті 20 представників цієї фракції). На Банковій уважають, що депутати, імовірно, відмовилися підтримувати проєкт закону за винагороду. За інформацією екснардепа Сергія Лещенка, депутатам заплатили по $30 тис. за відмову від голосування.

Проєт закону пропонує скасувати роботу платних електронних майданчиків, через які оцінювачі нерухомості та нотаріуси зобов'язані подавати звіти про оцінювання нерухомості в єдину базу. Майданчики, за даними ЗМІ (наприклад, проєкту Bihus.info), пов'язані з народним депутатом, членом групи "За майбутнє" Антоном Яценком. Він заперечує це і заявляє, що не займається бізнесом

Президент України Володимир Зеленський і Офіс президента висунули вимогу до депутатів від "Слуга народу", членів фінансового комітету пройти тест на поліграфі

Із 23 жовтня представники фракції "Слуга народу" у прямому ефірі проходять перевірки на детекторі брехні. Про тестування вже повідомили Олександр Дубінський, Ольга Василевська-Смаглюк і Олег Марусяк (входять у комітет із питань фінансів), а також Олександр Качура (входить у комітет із питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування) і лідер фракції Давид Арахамія (він член комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки).

Яценко проходити перевірку на поліграфі відмовився. 

Соцмережі активно обговорюють цю подію. "ГОРДОН" зібрав найцікавіші коментарі.

Колишній народний депутат Мустафа Найєм зазначив, що "поліграф – допоміжний, але недостатній і точно не головний інструмент виявлення брехні".

Ексзаступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука іронізує: "Що за ідея "запропонувати Антоші Яценку пройти поліграф"? Ви хочете, щоб згорів прилад, а поліграфолог дістав інфаркт? За що?! Добре, що Антоша  людолюб! Пощадив поліграфолога  відмовився. Аргумент, щоправда, не дуже переконливий: "Я не шльондра".

"Якийсь театр абсурду, уся медійна міць спрямована на тих, хто нібито взяв хабар, а не на того, хто його нібито дав",  зазначає головний редактор видання "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов.

Колишній позафракційний народний депутат Борислав Береза поставився до ситуації з гумором і запропонував використовувати "детектор брехні з 90-х".

"30 тисяч баксів. Заробимо їх разом!"  жартує поет і політичний оглядач Юрко Космина.

"Наступним після поліграфа (серед простого люду – детектор брехні) можна дружно сходити в церкву і заприсягтися на Біблії та іконах, що не брали грошей",  іронізує колишній пресаташе посольства Грузії в Україні Бачо Корчілава.

"Цього тижня президент виїхав і є присутнім в інформпросторі тільки формально. А скандал із голосуванням на комітеті "слугами народу" виявився таким масштабним та емоційним, що якщо немає Зеленського – звичного лідера політики емоцій – номером першим для публічної уваги може стати хтось інший. Якщо подумати, то можна побачити, що в перспективі на місяці це виклик і для глави держави",  уважає журналіст Дмитро Литвин.

Жартує і журналіст Євген Кузьменко: "А можна, щоб детектор брехні водночас визначав, дебіл ти чи ні? Стільки би проблем було розв'язано відразу".

Також не змовчав блогер Антон Ходза. "Нащо детектор брехні, коли є восьминіг Пауль? Хай він розставить усі крапки над "i",  жартує він.

"Тим, хто пройшов детектор, можна, нарешті, спокійно забрати свою тридцятку. Гроші видаються тільки після пред'явлення довідки про проходження детектора",  не без іронії пише екснардеп від "Народного фронту" Олександр Сочка.

Політолог, президент Центру інноваційного консалтингу "КДА" Дмитро Корнійчук уважає, що телеканали, які обговорюють тему проходження депутатами детектора брехні, "чітко грають за сценарієм [бізнесмена Ігоря] Коломойського".

Також Корнійчук опублікував фотожабу з обговорюваної теми.

Політолог, експерт із міжнародної та внутрішньої політики Українського інституту майбутнього Юрій Романенко зазначає, що "поліграф у наших умовах – захід неефективний, бо брехати в нас майстерно навчилися".

Політтехнолог Михайло Подоляк назвав ситуацію, що склалася, "черговим потворним PR-дійством".