Адвокат заявив, що суд зобов'язав ЦПК Шабуніна прибрати недостовірну інформацію про Мартиненка

Микола Мартиненко заявив, що ні предмета обвинувачення, ні доказової бази у його справі немає
Фото: 24news.com.ua

Адвокат екс-нардепа Миколи Мартиненка Ганна Палагицька заявила, що оголошення рішення суду неодноразово переносили, і не відкинула, що Національне антикорупційне бюро чинило тиск на суд в інтересах голови Центру протидії корупції Віталія Шабуніна.

Печерський райсуд Києва визнав недостовірною інформацію Центру протидії корупції про екс-депутата Миколу Мартиненка і зобов'язав ЦПК прибрати її із сайта, повідомляє Gazeta.ua із посиланням на адвоката Ганну Палагицьку. За її словами, таке рішення суд ухвалив 11 грудня.

"Центр [Віталія] Шабуніна зловживає коштами західних платників податків, демонструє політичну заангажованість та обслуговує НАБУ. Представники ЦПК проголосили себе "антикорупціонерами" і вирішили, що закон їм не писаний, а презумпції невинуватості для них не існує. Вони звикли навішувати ярлики і без суду призначати винними", – заявили в прес-службі Мартиненка.

"Виправдання ЦПК із цього приводу – це класичний зразок повного нехтування законом. Мовляв, "інформація в досьє підтверджена документами". Ціну цим папірцям ми вже бачили – власником офшору на незавіреній ксерокопії можна легко зробити кого завгодно, – сказала адвокат. – Або аргумент ЦПК – ця інформація "вже публічно відома широкому загалу із численних журналістських розслідувань". За такою логікою хто завгодно може на основі численних публікацій у ЗМІ проголосити представників ЦПК корупціонерами. Нібито вони розікрали грантові кошти і подерибанили їх через рахунки ФОП (до речі, ЦПК намагався спростувати цю інформацію, але суд програв). Нібито намагаються повернути Януковичу $1,5 млрд, конфіскованих у бюджет. І багато ще всякого пишуть про ЦПК і Шабуніна. Але я не дозволю собі на основі цих публікацій говорити про те, що у ЦПК засіли злочинці. Тому що поважаю принцип презумпції невинуватості".

Юрист переконана, що Шабунін буде критикувати суд через це рішення. У прес-службі екс-нардепа не відкидають, що Національне антикорупційне бюро могло тиснути на суд.

"Оголошення рішення суду неодноразово переносилося. А напередодні до Печерського суду таємно приїжджав детектив НАБУ Дерновий, який займався "справою Мартиненка". Не дивно, що ЦПК виступає знаряддям інформаційної війни з боку НАБУ. У цій історії є один дуже прикрий аспект. Реєстр національних публічних діячів був створений за гроші Єврокомісії. Він був задуманий як повна й об'єктивна база даних про українських політиків, прокурорів, суддів, силовиків та їхніх родичів. А тепер стає очевидним, що ЦПК зловживає коштами європейських платників податків і використовує цей реєстр як інструмент у політичній боротьбі на користь НАБУ", – ідеться в повідомленні прес-служби.

Микола Мартиненко звернувся в Печерський районний суд Києва з позовом до громадської організації "Центр протидії корупції" про захист немайнових прав на використання імені та недоторканності ділової репутації в червні 2018 року. У позові Мартиненко звинуватив ЦПК у незаконному використанні його імені в контексті розслідувань кримінальних злочинів і корупційних операцій, де його провину або участь ще не встановлено судом. Ідеться про досьє Мартиненка, опубліковане у відкритому Реєстрі національних публічних діячів – базі даних, розробленій громадською організацією.

22 квітня 2017 року Солом'янський райсуд Києва обрав запобіжний захід Мартиненку у вигляді особистої поруки. За нього заступилося 18 політиків. 9 січня 2018 року Національне антикорупційне бюро України завершило розслідування у справі екс-нардепа, йому відкрили доступ до матеріалів кримінального провадження. 22 травня в САП повідомили, що передали обвинувальний акт до суду.

21 червня Шевченківський райсуд Києва повернув справу прокурору для усунення недоліків в обвинувальному акті, а 1 серпня Апеляційний суд Києва призначив новий розгляд справи Мартиненка. 22 жовтня 2018 року Шевченківський райсуд Києва почав розгляд справи щодо нього. Крім екс-нардепа, у справі проходить ще п'ять обвинувачених.