Ахметов, Аваков, оточення Порошенка. "Наші гроші" назвали основних вигодонабувачів збереження "зеленого" тарифу на електроенергію. Відео

Електроенергія з альтернативних джерел коштує в Україні набагато дорожче, ніж вироблена на АЕС
Фото: ЕРА
Верховна Рада 25 квітня ухвалила в цілому законопроект №8449-д про "зелені" аукціони, яким продовжила до 2030 року дію в Україні підвищених "зелених" тарифів на електрику, вироблену з альтернативних джерел енергії. Вартість такої електроенергії приблизно в 10 разів вища, ніж тієї, яку виробляють атомні електростанції. Головними вигодонабувачами збереження "зелених" тарифів стали підприємства донецького мільярдера Ріната Ахметова, ідеться в сюжеті програми "Наші гроші". Окрім того, про масштабні плани запуску сонячних електростанцій заявили в компанії ICU, що входить у бізнес-оточення президента Петра Порошенка, а фірми нардепа від Блоку Порошенка Максима Єфімова активно займаються розвитком вітроелектростанцій. Запуском нових об'єктів альтернативної енергетики також зайняті підприємці, наближені до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, ідеться в журналістському розслідуванні.

"Зелений" тариф в Україні застосовують до електростанцій, які працюють на поновлюваних джерелах енергії.

В ухваленому Радою законопроекті йдеться про початок проведення із 2020 року "зелених" аукціонів. Передбачають, що виробники будуть пропонувати на аукціонах найнижчу ціну за "зелену" електроенергію і конкурувати між собою, щоб зменшити витрати споживачів на придбання електроенергії.

Європейська енергетична спільнота наполягала на запровадженні в Україні "зелених" аукціонів.

Водночас Рада з голосу ухвалила поправку, яка забороняє приватним особам установлювати домашні сонячні електростанції на землі. Їх дозволено розміщувати тільки на дахах будівель, що скорочує потенційну потужність енергоустановок.