Акціонер миколаївського суднобудівного заводу "Океан" заявив, що підприємство можуть продати в інтересах Росії

Аукціон із продажу заводу призначено на 3 грудня
Фото: censor.net.ua

Ліквідатор, організатор аукціону і двоє суддів із Миколаєва беруть участь у схемі з продажу заводу компаніям, пов'язаним із Росією, стверджує акціонер підприємства, представник компанії "Зонел Оперейшенл Лімітед" Ігор Ігнатов.

3 грудня миколаївський суднобудівний завод "Океан" можуть продати на аукціоні в інтересах Росії, заявив акціонер підприємства, представник компанії "Зонел Оперейшенл Лімітед" Ігор Ігнатов, пише "РБК-Україна".

"У даний час завод ліквідується і знищується в інтересах Росії, за підтримки українських судів. У злочинну групу входять: ліквідатор Ірина Сербін, голова комітету кредиторів заводу "Океан" [Ігор] Волошин, організатор незаконного аукціону з продажу заводу "Океан" Федоренко, який пов'язаний із так званим "заступником міністра оборони ЛНР" [Володимиром] Надаєнком, а також два судді Миколаївського господарського суду  – [Тетяна] Давченко і [Костянтин] Василяка", – зазначив Ігнатов.

Акціонер заявив, що підприємство може потрапити до рук компаній, пов'язаних із Росією і сепаратистами, і закликав силовиків і політиків втрутитися в ситуацію.

"Завод хочуть продати і тим самим знищити стратегічно унікальне підприємство суднобудівної галузі України, яке будує і ремонтує судна цивільного флоту, а також військові кораблі. Я вважаю, що ліквідація та знищення – антинародний та антидержавний злочин", – переконаний він.

Миколаївський суднобудівний завод займається суднобудуванням, виконує ремонт суден, виготовляє вироби суднового, загальнопромислового і спеціального машинобудування. Технологічні та організаційні можливості заводу дають можливість будувати судна всіх типів із вагою корпусу до 28 тис. тонн.

31 жовтня 2017 року в "Укроборонпромі" повідомили, що завод зупинився. Причиною зупинки у концерні назвали відсутність рішення Кабінету Міністрів України щодо фінансування утримання ракетного крейсера проекту 1164. В "Укроборонпромі" заявили, що рахунки заводу заарештовано, а заборгованість із заробітної плати становить понад 58 млн грн.

13 вересня 2018 року видання "Капитал" опублікувало лист співробітників миколаївського суднобудівного заводу "Океан", які стверджують, що юридична фірма, яка супроводжує ліквідацію стратегічного підприємства, пов'язана із "заступником міністра оборони ЛНР" Володимиром Надаєнком. Працівники вважають, що внаслідок махінацій завод зробили боржником.

Голова профспілкової організації заводу Анатолій Нємов заявляв, що принаймні три із п'яти компаній-кредиторів, в інтересах яких ліквідують ПАТ "МСЗ "Океан", мають кінцевих бенефіціарів у Росії.