Арахамія заявив, що 50% доходів від грального бізнесу можуть віддати місцевій владі

Арахамія анонсував поправку про надання місцевим бюджетам 50% доходів від грального бізнесу
Фото: Слуга Народу / Facebook

Голова фракції "Слуги народу" Давид Арахамія вважає, що місцева влада може  дістати право забороняти діяльність гральних закладів.

Верховна Рада збирається внести в законопроєкт про легалізацію грального бізнесу правку, відповідно до якої 50% доходів від цього виду діяльності залишатимуться у місцевих бюджетах. Про це 19 червня в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера" заявив голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

"Є правка, яку, я думаю, ми проголосуємо, про те, що 50% [доходів від легалізації грального бізнесу]. Мені здається, це правильна історія", – сказав він.

Водночас Арахамія припустив, що в закон про легалізацію грального бізнесу згодом можуть внести правку, яка дозволить "на територіальному референдумі ухвалювати рішення про тотальну заборону грального бізнесу або окремих його типів на конкретній території".

У першому читанні законопроєкт №2285-д ухвалили 16 січня 2020 року. Тодішня міністерка фінансів України Оксана Маркарова прогнозувала, що доходи від легалізації грального бізнесу становитимуть від 5 до 9 млрд грн на рік.

Нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк зазначав, що до другого читання депутати подали понад 3,4 тис. поправок. Комітет почав їх розглядати 3 червня. Арахамія прогнозував, що розгляд поправок займе приблизно тиждень. За його словами, у другому читанні законопроєкт може бути проголосовано 25 червня.

Колега Железняка по фракції Галина Васильченко заявляла, що з документа після ухвалення в першому читанні зникли деякі обмежувальні норми: зокрема, про обмеження кількості ігрових автоматів з урахуванням чисельності населення і норма про заборону розміщення гральних закладів ближче ніж за 500 м від шкіл.