Аваков повідомив, що затримані за підозрою в тероризмі пов'язані з екс-нардепами від ПР Олійником і Тулубом

Один із затриманих учасників злочинного угруповання
Фото: Арсен Аваков / Facebook

Голова МВС Арсен Аваков повідомив, що поліція затримала учасників організованого злочинного угруповання "Торпеди", пов'язаного з екс-нардепами від Партії регіонів Володимиром Олійником і Сергієм Тулубом, які перебувають у Росії.

Працівники карного розшуку Національної поліції затримали біля українсько-угорського кордону членів організованого злочинного угруповання, яке готувало теракт і пов'язане з колишніми нардепами від Партії регіонів від Черкаської області та деякими керівниками Опозиційного блоку. Про це повідомив голова МВС Арсен Аваков на своїй сторінці у Facebook.

За словами голови МВС, злочинців з ОЗУ "Торпеди" підозрюють в організації дев'яти злочинів, розрахованих на розпалювання міжнаціональної ворожнечі в Україні. Аваков зазначив, що підозрювані перебувають у зоні уваги правоохоронців і раніше вже були притягнуті.

"Затримані виконавці та їхній керівник – входять до групи впливу колишніх народних депутатів від Партії регіонів від Черкаської області – Володимира Олійника та Сергія Тулуба", – наголосив він.

Аваков додав, що слідство задокументувало ланцюжок контактів злочинців із екс-нардепами, які перебувають на території РФ, а також із деякими керівниками партії "Опозиційний блок", що перебувають в Україні.

Голова МВС також повідомив, що підозрюваних затримали, коли вони "їхали підривати угорський пам'ятник на кордоні з Україною – виконувати чергове замовлення".

Олійника в Україні оголошено в розшук за обвинуваченням у зловживанні владою та службовому підробленні під час проведення голосування за так звані закони 16 січня, які суттєво обмежували права громадян на мирні зібрання та стали приводом для ескалації заворушень на Майдані в січні–лютому 2014 року.

27 грудня 2016 року Дорогомилівський районний суд Москви задовольнив позов Олійника про визнання Революції гідності "державним переворотом". За словами судді, "ця обставина мала переконливе підтвердження у численних доказах, які зібрав суд".

Екс-губернатора Черкаської області, екс-нардепа ПР Тулуба було оголошено у всеукраїнський розшук 25 лютого 2014 року. Його підозрюють у заволодінні державними коштами в особливо великих розмірах. Того ж дня Тулуб подав у відставку та заявив, що не виходитиме з Партії регіонів.

Ще 23 лютого Тулуб вилетів із донецького аеропорту і, згідно з даними прикордонної служби, в Україну не повернувся.  Його було оголошено в міжнародний розшук 31 березня 2014 року.