Бабіков може стати в.о. директора ДБР – нинішній в.о. керівника бюро Соколов

Бабікова призначили на посаду першого заступника директора ДБР у лютому
Фото: Державне бюро розслідувань / Facebook

В.о. директора Держбюро розслідувань Олександр Соколов пояснив, що першого заступника керівника ДБР Олександра Бабікова, який був адвокатом експрезидента Віктора Януковича, можуть призначити новим в.о. директора відомства, якщо не оберуть інших заступників.

В.о. директора ДБР Олександр Соколов розповів "Українській правді" в інтерв'ю, яке було опубліковано 15 квітня, чому відомством керує він, а не перший заступник директора Олександр Бабіков.

"У нас у законі написано, що в разі відсутності директора повноваження виконують перший заступник, заступники почергово по 60 днів. На момент, коли [генпрокурором України колишню в.о. директора ДБР Ірину] Венедіктову було призначено, Бабіков перебував у відпустці за сімейними обставинами чи на лікарняному, я вже не пам'ятаю. Не було його тиждень. Я був сам. Зібрав юристів, зібрав кадри. Бабіков у відпустці. Його як? Відзивати? А хто має відзивати, Венедіктова вже призначена, вона не може підписувати накази. І було прийняте рішення, оскільки був цей 60-денний термін, я сам на себе підписав наказ, що я приступаю виконувати обов'язки. Бо нікого нема. Т.в.о. директора вже нема, Бабікова нема, є тільки я і більше нікого", – розповів він.

Соколов зазначив, що Бабіков може стати в.о. директора ДБР.

"Питання таке. Закінчується 60-денний термін, і "адвокат диявола" Бабіков, як ви всі про нього пишете, стане в.о. директора ДБР. На 60 днів. Якщо не буде обрано інших заступників", – пояснив Соколов.

27 грудня 2019 року президент України Володимир Зеленський звільнив Романа Трубу з посади директора ДБР і призначив тимчасовим виконувачем обов'язків директора відомства нардепку від "Слуги народу" Ірину Венедіктову. Після того як вона стала генпрокурором, виконувати обов'язки директора бюро став Соколов.

Бабікова призначили на посаду першого заступника директора ДБР 20 лютого 2020 року. Напередодні, 18 лютого, Адвокатська дорадча група, члени сімей героїв Небесної сотні і правозахисники зверталися до тодішньої в.о. директора ДБР Венедіктової і Зеленського з вимогою не допустити призначення Бабікова. Вони заявляли, що Бабіков був адвокатом експрезидента України Віктора Януковича і його призначення знищить довіру до ДБР.

Сам Бабіков заперечував, що був адвокатом Януковича, але в Офісі генпрокурора підтвердили, що Бабіков дійсно представляв інтереси експрезидента в суді. Цю інформацію підтвердили й у Нацагентстві з питань запобігання корупції.