Тимошенко заявила, що "Батьківщина" розробила законопроєкт про проведення всеукраїнських референдумів

Тимошенко назвала питання продажу землі найважливішим
Фото: ba.org.ua

Голова парламентської фракції "Батьківщини" Юлія Тимошенко закликала народних депутатів розглянути законопроєкт про всеукраїнський референдум та ухвалити його в цілому 3 жовтня.

Парламентська фракція "Батьківщина" розробила законопроєкт про проведення всеукраїнських референдумів за народною ініціативою, який має намір зареєструвати у Верховній Раді вже 26 вересня, повідомила голова "Батьківщини" Юлія Тимошенко під час пресконференції, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

Тимошенко закликала народних депутатів розглянути законопроєкт про всеукраїнський референдум та ухвалити його в цілому 3 жовтня.

“Необхідно раз і назавжди врегулювати питання, що тільки на базі рішення народу будь-який президент, уряд, парламент можуть приймати рішення про розпродаж української землі. Тому сьогодні ми вносимо і реєструємо другий законопроєкт про те, що рішення про розпродаж сільськогосподарської землі може відбуватися виключно на основі всеукраїнського референдуму", – заявила голова "Батьківщини".

Вона додала, що для ухвалення закону про продаж 72% території України необхідно зрозуміти, як на це відреагують самі українці.

“Я звертаюся зараз до президента України від імені нашої партії, від імені нашої фракції з вимогою. Перед тим, як ставити подібні законопроєкти про продаж 72% території України іноземцям, звернутися до народу і провести всеукраїнський референдум щодо того, чи є підтримка українців питання для продажу сільськогосподарської землі практично з молотка", – додала Тимошенко.

Голова "Батьківщини" назвала питання продажу землі найважливішим.

Мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення діє в Україні з 2002 року. 20 грудня 2018 року Верховна Рада продовжила його до 2020 року.

Скасувати заборону на продаж сільгоспземель рекомендують кредитори й західні партнери України. У меморандумі про співпрацю між Україною і Міжнародним валютним фондом у межах нової кредитної програми stand-by ідеться, що український уряд разом з експертами Світового банку розробили законопроєкт, який передбачає введення ринку земель сільськогосподарського призначення.

2 вересня 2019 року президент України Володимир Зеленський доручив Кабінету Міністрів розробити законопроєкт про введення у країні ринку землі сільськогосподарського призначення.

19 вересня прем'єр-міністр України Олексій Гончарук анонсував відкриття ринку землі в Україні з 1 жовтня 2020 року.

Учасники круглого столу, серед яких були ексспікер Верховної Ради Олександр Мороз, перший президент України Леонід Кравчук і дисидент Степан Хмара, вважають, що питання про відкриття ринку землі слід винести на всеукраїнський референдум.

25 вересня у Верховну Раду подали законопроєкт про ринок землі, який затвердив Кабінет Міністрів України 24 вересня.