Бацман – Деві Аркадьєву: Якби на розслідування журналістів про корупцію була адекватна реакція, ми би жили в іншій Україні

Олеся Бацман: Розмивається сила слова і значення тих, хто реально працює за журналістськими стандартами
Скріншот: Devi Arkadyev / YouTube

Значення журналістського слова в Україні знижується через сайти-"зливні бачки", заявила головний редактор видання "ГОРДОН" Олеся Бацман в інтерв'ю відомому журналісту Деві Аркадьєву.

Україна була би зовсім іншою країною, якби влада реагувала на журналістські розслідування, заявила головний редактор інтернет-видання "ГОРДОН" Олеся Бацман в інтерв'ю журналісту й письменнику Деві Аркадьєву. Запис бесіди він опублікував на своєму каналі в YouTube.

"Якби на всі розслідування, які публікують, на всі факти про корупцію, про порушення, які розкривають, була адекватна реакція – як мало би бути в нормальному громадянському суспільстві, хоча б у Америці – це, звичайно, зробило б Україну іншою країною. Тобто ми би жили в іншій Україні", – упевнена Бацман.

Сьогодні авторитету ЗМІ шкодить насамперед робота сайтів, створених для публікації замовних матеріалів, уважає журналістка.

"В інтернеті з'явилося дуже багато різних одноденок, зливних бачків, які працюють тільки для заказух, для бізнесу, щоб опублікувати якусь чорнуху. І не дуже досвідчений читач губиться, він дезорієнтований. На нього звалюється така кількість інформації, що він не завжди розуміє, якому виданню можна довіряти, а яке – абсолютно прогниле, і  від початку це було закладено в ньому. Через це розмивається сила слова і значення тих, хто реально працює за журналістськими стандартами", – наголосила головний редактор.

Вона переконана, що справжні журналістські проекти можуть побороти це ставлення, якщо постійно працюватимуть над вирішальними для сьогоднішньої України темами.

"Якщо всі ми, журналісти, будемо йти в магістральних напрямах, головних, які потрібно реформувати: тут треба не красти, тут потрібно просто зробити так, щоб люди не вмирали, щоб у нас у країні були ліки, які лікують, а не підробки; щоб у нас була діагностика на нормальній апаратурі, а не уживаній, яку давно в інших країнах списали, і вона знову ж таки не працює. Якщо ми будемо капати, капати й капати, то ви ж знаєте – вода і камінь точить. Я впевнена, що ефект буде", – заявила Олеся Бацман.

Відео: Devi Arkadyev / YouTube