Білий дім після свідчень Тейлора: Президент Трамп не зробив нічого поганого

Грішем: Не було жодного quid pro quo
Фото: ЕРА

У Білому домі спростували слова тимчасового повіреного США у справах України Вільяма Тейлора про те, що президент Дональд Трамп вимагав від свого українського колеги Володимира Зеленського публічної заяви про розслідування справи Burisma в обмін на надання військової допомоги.

Після того як у справі про імпічмент президента США Дональда Трампа в Конгресі США дав свідчення тимчасовий повірений США у справах України Вільям Тейлор, прессекретарка Білого дому Стефані Грішем виступила із заявою. Про це повідомляє CNN.

"Президент Трамп не зробив нічого поганого – це скоординована брудна кампанія з боку лівих законодавців і бюрократів, які ведуть війну з конституцією. Не було жодного quid pro quo (послуга за послугу. – "ГОРДОН")", – зазначила Грішем.

За її словами, щодня на "дурниці" (Грішем має на увазі розслідування) витрачають усе більше коштів платників податків.

"Президент Трамп керує американським народом, гарантуючи безпечнішу і сильнішу країну. Демократам, які нічого не роблять, потрібно подумати про те саме", – підкреслила Грішем.

Тейлор став останнім із серії колишніх і чинних офіційних осіб, хто 22 жовтня виступив у закритому режимі з моменту початку розслідування справи про імпічмент.

Він розповів, що посол США в Європейському союзі Гордон Сондленд говорив йому: Трамп хотів, щоб український лідер Володимир Зеленський зробив заяву про розслідування справи компанії Burisma і ймовірне втручання України у вибори президента Сполучених Штатів 2016 року. Сондленд сказав, що від такої заяви "залежало все", включно з наданням Україні військової допомоги США.

Наприкінці серпня видання Politico повідомило, що президент Трамп ухвалив рішення переглянути програму надання допомоги Україні для зміцнення національної безпеки й оборони, щоб переконатися, що гроші Сполучених Штатів в Україні використовують в інтересах Вашингтона. Трамп не підтверджував цієї інформації. Віцепрезидент Майк Пенс заявляв, що надання Україні військової допомоги залежить від її успіхів у боротьбі з корупцією.

12 вересня адміністрація президента розблокувала програму військової допомоги. 19 вересня Палата представників Конгресу США після затримки схвалила виділення Україні коштів для зміцнення безпеки.

22 вересня Трамп заявив, що підтримував Україну від самого початку, але дуже розчарований тим, що інші країни не допомагають цій країні так само. 24 вересня він визнав, що зупиняв програму допомоги Україні, домагаючись, щоб Євросоюз також виділяв кошти Києву.

Тейлор називав "божевільним" рішення про затримання військової допомоги Сполучених Штатів для України. Про це йдеться в повідомленнях, опублікованих після слухання у комітетах колишнього спеціального представника Державного департаменту з питань України Курта Волкера.

24 вересня спікерка Палати представників Конгресу США демократка Ненсі Пелосі оголосила про початок офіційного розслідування в межах процедури імпічменту президента Трампа у зв'язку зі скандалом, який почався після публікацій The Washington Post і The New York Times про ймовірний тиск Трампа на Зеленського під час липневої телефонної розмови.

Трамп просив Зеленського відновити розслідування діяльності в Україні сина свого ймовірного суперника на виборах президента США у 2020 році Джо Байдена Гантера.

У скарзі співробітника американської розвідки, що стала початком скандалу, згадано Волкера. У документі зазначено, що 26 липня, наступного дня після дзвінка президентів, Волкер прибув в Україну і зустрівся із Зеленським та іншими українськими політиками. Разом зі спецпредставником був Сондленд. За даними інформатора, Волкер і Сондленд давали Зеленському поради, що робити з вимогами Трампа.