Богомолець про попередні ціни на медпослуги: Вони жахливі, непідйомні для людей

Богомолець: Операція на серці, операція із заміни суглоба – це сотні тисяч гривень
Фото: Ольга Богомолець / Facebook

Міністерство охорони здоров'я України не затвердило моделі розрахунку собівартості медичної допомоги, щоб люди не побачили реальних цін, заявила нардеп від Блоку Петра Порошенка, голова парламентського комітету з охорони здоров'я Ольга Богомолець.

Ціни на медичні послуги, попередньо розраховані Кабінетом Міністрів України, є "жахливими". Про це виданню "Страна" заявила народний депутат від Блоку Петра Порошенка, голова парламентського комітету з охорони здоров'я Ольга Богомолець.

"Міністерство охорони здоров'я не затвердило моделі розрахунку собівартості медичної допомоги з однієї причини – щоб люди не побачили реальних цін. Я бачила ці ціни, вони жахливі, вони непідйомні для людей. Тобто операція на серці, операція із заміни суглоба – це сотні тисяч гривень", – сказала вона.

За словами Богомолець, МОЗ досі офіційно не затвердило моделі розрахунку медичної послуги, не оприлюднило цін на медичні послуги і не надало переліку того, за що після впровадження медичної реформи "вже платити не буде".

Вона навела кілька цифр. Згідно з прейскурантом, якого поки не затвердили, діагностика порушення ритму серця в дитини коштуватиме 65 тис. грн, шунтування аорти – 130 тис. грн, коронарний тромбоз – 103 тис. грн, лікування цирозу печінки – 111 тис. грн, а видалення фурункулів – 7 тис. грн.

19 жовтня Верховна Рада ухвалила законопроект №6327 про медреформу. Ним запроваджують поняття "програми державних гарантій медичного обслуговування населення". У межах програми держава гарантує повну оплату коштом держбюджету України необхідних медичних послуг і лікарських засобів, пов'язаних із наданням екстреної медичної допомоги, первинної, вторинної (спеціалізованої), третинної, паліативної медичної допомоги, медичною реабілітацією, медичною допомогою дітям до 16 років, а також супроводом вагітності і пологів.

Закон набуває чинності за місяць із дня його опублікування, його вводитимуть у дію з 1 січня 2018 року поетапно.