Борислав Береза заявив, що проти слідчої комісії у справі Гандзюк в Херсоні готують провокації

Береза: Будь-хто, хто спробує зірвати давання показань під будь-яким приводом, працює в інтересах замовників убивства Гандзюк
Фото: radiosvoboda.org

Позафракційний нардеп Борислав Береза повідомив, що в Херсоні хочуть зірвати засідання тимчасової слідчої комісії Верховної Ради у справі про вбивство чиновниці Херсонської міськради Катерини Гандзюк, щоб нардепи не змогли заслухати показання свідків.

29 листопада о 17.00 у Херсоні працюватиме тимчасова слідча комісія (ТСК) за фактами нападів на цивільних активістів і вбивства чиновниці Херсонської міськради Катерини Гандзюк, засідання якої можуть зірвати. Про це повідомив голова комісії, позафракційний нардеп Борислав Береза у Facebook.

"На цьому засіданні ми плануємо заслухати людей, чиї прізвища в тій чи іншій мірі звучали у зв'язку зі справою Гандзюк, або які можуть дати важливі свідчення. Але стало відомо, що хтось дуже "креативний" вирішив змінити план роботи ТСК. Із компетентних джерел повідомили, що планують обливати зеленкою, не пропускати на засідання та інші провокації для того, щоб зірвати можливість дати показання свідків нашої ТСК", – заявив він.

Береза підкреслив, що будь-хто, хто спробує зірвати давання показань під будь-яким приводом, "фактично працює в інтересах замовників убивства" Гандзюк.

"Будь-яку спробу виправдати свої дії красивими словами, пафосними заявами або патріотичними почуттями буде розцінено, як лицемірство і підлість для зриву роботи ТСК. Звертаюся до [голови Нацполіції] Сергія Князєва з проханням забезпечити умови для нормальної роботи ТСК у Херсоні і не допустити провокацій. Так само звертаюся до активістів Херсона з проханням не дати себе використати під гарним приводом для зриву роботи ТСК", – заявив нардеп.

Він також закликав усіх, хто має реальну інформацію щодо вбивства Гандзюк, надати її членам комісії.

"Нас цікавить одержання тієї інформації, яка може допомогти у пошуку замовників убивства, а не просто поговорити", – додав Береза.

Комісію з розслідування нападів на активістів Верховна Рада створила 6 листопада. 8 листопада відбулося її перше засідання. Члени комісії запросили на засідання 15 листопада представників Гандзюк, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України, Генпрокуратури, мера Херсона, голову Херсонської облдержадміністрації, першого слідчого і процесуального керівника у справі. Проте влада Херсонської області повідомила, що не може прибути до Києва у зв'язку з роботами з початком опалювального сезону. Комісія ухвалила рішення провести виїзне засідання в Херсоні.

Гандзюк померла 4 листопада в одній із київських лікарень. 31 липня її облили сірчаною кислотою в Херсоні.

У справі Гандзюк заарештували ймовірного організатора нападу Сергія Торбіна, Володимира Васяновича, В'ячеслава Вишневського, Віктора Горбунова і Микиту Грабчука, який, за версією слідства, облив активістку кислотою. Вони є учасниками бойових дій на сході України у складі добровольчих формувань. Замовників злочину досі не назвали.

Поліція перекваліфікувала кримінальну справу про напад на активістку зі статті "замах на вбивство з особливою жорстокістю" на статтю "умисне вбивство", після чого передала в Головне слідче управління СБУ всі матеріали у справі Гандзюк.

12 листопада правоохоронці заарештували помічника нардепа від БПП Миколи Паламарчука Ігоря Павловського без можливості внесення застави. Його підозрюють у переданні грошей Торбіну.