Буславець: В Україні – найменший тариф на електроенергію для бізнесу і промисловості

Ольга Буславец: Це міф, це маніпулювання, це обманюють, маніпулюють суспільством
Фото: kmu.gov.ua

Україна також встановила найнижчий тариф на електрику для населення порівняно з країнами-сусідами – Росією, Грузією, Молдовою і Білоруссю, а заяви про високі ціни – міф, підкреслила т.в.о. міністра енергетики та захисту навколишнього середовища України Ольга Буславець.

Для побутових споживачів електроенергії в Україні встановлено найнижчий тариф серед країн Європи, тому всі звинувачення в зниженні атомної генерації і зростанні цін на електроенергію для промисловості не відповідають дійсності, заявила в.о. міністра енергетики та охорони навколишнього середовища Ольга Буславець в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера" на каналі "Україна".

"Це офіційні дані Євростату. Україна має найменший тариф для непобутових споживачів, тобто для бізнесу, для промисловості. Якщо порівнювати середньозважену ціну в європейських країнах, це майже в два рази менше", – повідомила керівниця міністерства.

Із посиланням на дані Євростату вона підкреслила, що в Україні найнижчий тариф на електрику для населення порівняно з країнами-сусідами – Росією, Грузією, Молдовою і Білоруссю, а заяви про високі ціни – міф.

"Це міф, це маніпулювання, це обманюють, маніпулюють суспільством", – заявила Буславець.

За її словами, держкомпанія "Енергоатом" не постраждала від загального зниження споживання електроенергії, яке було відображено в новому енергобалансі.

"Якщо ми зробимо ці всі заходи, які ми напрацювали антикризовим штабом і вирівняється ціна на ринку до такої, якою вона повинна бути, "Енергоатом" буде себе  нормально відчувати, і у них не буде показників, які вже сьогодні  вони показали, про збитки. Це все прораховано... Усе з "Енергоатомом" буде добре. Хай вони виконують свої ремонти, забезпечують безпеку", – порекомендувала т.в.о. міністра.

Нинішня ціна, яку встановлює держава, не покриває навіть витрат на паливо, і тим більше – витрат "Енергоатому" на ремонт і майбутнє виведення блоків АЕС з експлуатації.

"Сьогодні Україна зобов'язала державну компанію "Енергоатом" 85% електричної енергії продавати за ціною 57 копійок для того, щоб стримувати сьогодні підвищення тарифу для населення і забезпечити таку соціальну позицію щодо стримування ціни. 57 копійок не покривають паливну складову. Я вже не говорю про операційні витрати, про ремонти, про зарплату та інше. Тобто ті 15%, які залишаються в "Енергоатому", вони повинні продати на біржі, на ринку "на добу наперед", і заробити собі кошти для того, щоб покрити свої затрати. Ця ціна, яка сьогодні є, не включає в себе реальне покриття виведення атомних блоків з експлуатації. Це дуже дорогий захід", – розповіла Буславець.

28 квітня Міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища України затвердило новий прогнозний енергетичний баланс України на 2020 рік, який передбачає загальне зменшення споживання на 9,5% – до 138 млрд кВт-год. Документ опубліковано на сайті Міненерго.

Видання LB.ua пояснювало, що новий енергобаланс має вирішити проблеми в окремих галузях енергетики. В атомній енергетиці – це регулярна зміна навантажень на блоки АЕС через падіння попиту, проведення ремонтних робіт на АЕС, які тривалий час відкладали. А також оздоровлення фінансового стану НАЕК "Енергоатом". У вугільній енергетиці – вимушене зупинення роботи шахт і приблизно 40 тис. шахтарів, а також рекордна кількість вугілля на складах, яка сформувалася через збільшення імпорту вугілля і появу імпорту електроенергії, зменшення споживання.

У гідроенергетиці – суттєве зменшення генерації (до 40%) через недостатньо високий рівень води в річках у зв'язку з нестачею опадів узимку і навесні.

Надалі міністерство планує ввести ще низку заходів: реформувати систему PSO, щоб НАЕК "Енергоатом" міг отримувати ринкову вартість за свою електроенергію.