Бутусов: Якщо МВФ фінансуватиме проблеми розвитку України – отже, корупція не тільки в Києві, а й у Вашингтоні

Бутусов: Захід має чесно зізнатися самому собі: "Ми скочили на слизьке!"
Фото: Natali Sokolenko / Facebook

МВФ потрібно було виділяти гроші не Нацбанку або Кабміну на "затикання дірок" у платіжному балансі, а на оперативну роботу НАБУ, зазначив український журналіст Юрій Бутусов.

Після справи нардепів від БПП Борислава Розенблата й від "Народного фронту" Максима Полякова міжнародні місії щодо реформ в Україні, місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) та офіси грантових організацій зобов'язані закритися й назавжди залишити Україну, заявив головний редактор сайта "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов на своїй сторінці у Facebook.

"Якби МВФ виділив черговий мільярд доларів не Нацбанку й Кабміну на "затикання дірок" у платіжному балансі, а на оперативну роботу НАБУ, то грошей вистачило б, щоб увести під прикриттям агентів до Адміністрації Президента, Кабміну та Верховної Ради і за хабарі провести в офісах президента, міністрів та депутатів радикальні адміністративні й економічні реформи протягом одного року", – зазначив він.

Журналіст підкреслив, що тільки два депутати Ради за хабар від агента НАБУ протягом 6 місяців за порівняно скромну суму в розмірі $300 тис. підготували та погодили повний пакет рішень щодо легалізації бурштинового бізнесу у двох міністерствах, трьох держслужбах, прокуратурі, судах і двох фракціях парламенту, а також унесли зміни до двох чинних кодексів.

"Захід має чесно зізнатися самому собі: "Ми скочили на слизьке!" І негайно ліквідувати малоефективні, як виявилося, в українських умовах консультативні місії та грантові організації. Уведені агенти з міченими купюрами дають раду реформам набагато швидше й дешевше. Якщо МВФ і надалі фінансуватиме збереження проблем розвитку України замість вирішення проблем – отже, корупція не тільки в Києві, а й у Вашингтоні", – підсумував він.

19 червня детективи Національного антикорупційного бюро України за підозрою в отриманні хабара затримали охоронця Розенблата. Нардеп повідомив, що затримання охоронця відбулося в нього на очах. Пізніше він назвав це провокацією.

За інформацією нардепа від БПП Сергія Лещенка, хабар передавали за вирішення питання щодо ліцензування видобутку бурштину.

Керівник САП Назар Холодницький заявив, що хабар у розмірі $200 тис. призначався народним депутатам від фракції БПП Розенблату й від "Народного фронту" Максиму Полякову.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура та НАБУ підготували подання про зняття недоторканності з Розенблата та Полякова.