Керівнику Нацполіції України надіслали лист щодо поновлення розшуку Іванющенка – Сарган

Іванющенко був нардепом від Партії регіонів у Верховній Раді VII скликання
Фото: lb.ua

Заступник генпрокурора України 3 липня скасував постанову прокуратури Одеської області від 18-го і 19 квітня про закриття кримінального провадження щодо колишнього нардепа від Партії регіонів Юрія Іванющенка.

Генпрокуратура України надіслала в поліцію лист із проханням поновити розшук колишнього депутата Верховної Ради від Партії регіонів Юрія Іванющенка. Про це повідомила речниця генпрокурора Лариса Сарган у Facebook.

Вона написала, що заступник генпрокурора 3 липня скасував постанову прокуратури Одеської області від 18-го і 19 квітня про закриття кримінального провадження за підозрою Іванющенка та інших осіб у скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу (привласнення майна), ч. 3 ст. 368-2 (незаконне збагачення; цю статтю скасував Конституційний Суд), ч. 3 ст. 189 (вимагання) та ч. 3 ст. 358 (підроблення документів).

"Голові Національної поліції України [Сергію Князєву] направлено листа про поновлення розшуку Іванющенка", – ідеться в повідомленні.

Також надіслано лист про поновлення розшуку другого фігуранта кримінального провадження –бізнесмена Івана Аврамова, який був бізнес-партнером Іванющенка.

На момент написання новини у базі розшуку Міністерства внутрішніх справ Іванющенка не було.

Іванющенко був нардепом від Партії регіонів у Верховній Раді VII скликання. Його вважали наближеним до експрезидента України Віктора Януковича.

У лютому 2016 року повідомляли, що суд постановив закрити провадження щодо Іванющенка у справі про розтрату "кіотських грошей" через бездіяльність ГПУ, яка не виявила доказів його провини. У рішенні суду було зазначено, що його не можна оскаржити. ГПУ відмовилася закривати справу й подала апеляцію, але суд не взяв її до розгляду.

13 жовтня 2017 року пресслужба Генеральної прокуратури України повідомила, що кримінальні провадження за підозрою Іванющенка в організації розкрадання державних коштів в особливо великих розмірах, а також в організації вимагання за попередньою змовою осіб передано на новий судовий розгляд.

У квітні прокуратура Одеської області ухвалила постанови про закриття двох кримінальних проваджень, у яких фігурував Іванющенко.

10 червня ЗМІ з посиланням на джерела у ГПУ повідомляли, що Генпрокуратура вимагає додатково перевірити досудове розслідування й закриття кримінальної справи проти Іванющенка.

2 липня стало відомо, що Іванющенка зняли з розшуку. У поліції пояснили, що це було зроблено на підставі інформації із прокуратури Одеської області про закриття кримінального провадження проти нього.

У прокуратурі Одеської області заявили, що справу проти Іванющенка закрили у квітні 2019 року у зв'язку зі скасуванням Конституційним Судом статті про незаконне збагачення та зобов'язанням судів закрити справу у тій частині, яка стосувалася "рейдерства" одеського ринку. Але, як зазначили у прокуратурі, розслідування триває за іншими епізодами.

У коментарі "Українській правді" Сарган повідомила, що заступник генпрокурора поновив одну з частин справи Іванющенка, яка стосувалася вимагання частки в одеському ринку "7-й кілометр". Прокуратура Одеської області заявляла, що зараз триває досудове розслідування "за фактом імовірного здирництва права на майно та заволодіння бюджетними коштами" екснардепом, не уточнивши інших подробиць.