Четверо експертів у справі Шеремета, зокрема британський, підписали висновки, які суперечать один одному – "Слідство.Інфо"

У справі про вбивство Шеремета фігурує п'ятеро осіб
Фото: ЕРА

За даними проєкту "Слідство.Інфо", психологічна експертиза відео з камер спостереження свідчить про те, що на місці вбивства журналіста Павла Шеремета перебувала дитяча хірургиня Юлія Кузьменко, однак портретна експертиза не підтверджує цього, а дослідження ходи, яке проводив британський криміналіст Айвен Берч, вважає докази "умовно достатніми".

Четверо експертів у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета, серед яких британець Айвен Берч, підписали висновки, що суперечать один одному. Про це йдеться в сюжеті проєкту "Слідство.Інфо", який вийшов в ефір 16 грудня.

Журналісти заявляють, що мають у розпорядженні копію експертизи, якою, зокрема, аргументували позицію слідства, оголошуючи підозру фігурантам справи.

У матеріалі йдеться, що завідувач відділу психологічних досліджень Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Юрій Ірхін та його заступник Андрій Семенець провели психологічну експертизу відео, знятого камерами спостереження в районі місця злочину.

Результати психологічного дослідження свідчать про те, що дитяча хірургиня Юлія Кузьменко є тією жінкою, яку камери зафіксували під час замінування автомобіля Шеремета напередодні його загибелі, зазначають журналісти.

Однак портретна експертиза не підтверджує цього, підкреслюють у розслідуванні. За даними журналістів, судова експертка лабораторії криміналістичних видів досліджень Катерина Педько не змогла ідентифікувати жінок на відеозаписах як одну й ту саму, посилаючись на "низьку якість зображення" і "несприятливі умови зйомки".

Берч, який робив аналіз ходи осіб, зафіксованих камерами, оцінив схожість Кузьменко і жінок на відео як "умовно достатню".

"Виходячи з мого досвіду вивчення ходи людини, враховуючи різні комбінації особливостей ходи та беручи до уваги перераховані обмеження, я вважаю, що кримінальний аналіз ходи забезпечує умовно достатні докази на підтвердження того, що Особа 1 у досліджуваних відеокадрах є Особою 2", – ідеться в дослідженні британця.

Шеремет загинув 20 липня 2016 року в Києві внаслідок підриву машини, яка належала співзасновниці видання "Українська правда", цивільній дружині журналіста Олені Притулі. Прокуратура кваліфікувала інцидент як умисне вбивство, вчинене у спосіб, небезпечний для життя багатьох людей. За версією слідства, журналіста вбили для дестабілізації ситуації в Україні.

12 грудня міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив про затримання підозрюваних у причетності до вбивства Шеремета. Пізніше того самого дня Нацполіція назвала імена ймовірних причетних до вбивства: це медсестра одного з парашутно-десантних батальйонів Яна Дугарь (суд відправив її під домашній арешт), музикант і доброволець Андрій Антоненко (Riffmaster) (заарештовано до 8 лютого), дитяча хірургиня і волонтерка Юлія Кузьменко (поміщено під варту), а також подружжя Владислав та Інна Грищенки, які фігурують у справі як "особи, які володіють інформацією".

Слідство вважає, що вибухівку під автомобіль Шеремета закладали Кузьменко та Антоненко, військовослужбовця ССО також називають організатором злочинної групи, Дугарь займалася "розвідкою": шукала камери на маршруті прямування спільників.

У тексті підозри Кузьменко йдеться, що вона не тільки закладала, але й дистанційно привела вибухівку в дію після того, як побачила, що Шеремет сів у машину. Однак Аваков заявив, що слідство точно не знає, хто "натискав кнопку". Він підкреслив, що це був "багатофакторний злочин".

Глава МВС говорив, що Берча називали "фахівцем номер один у всьому світі". За словами Авакова, висновки британського експерта підтверджують результати досліджень, проведених українськими фахівцями.