Данилюк заявив, що МВФ відхилив запропоновану "Нафтогазом" формулу підвищення тарифів на газ для населення

Данилюк зазначив, що питання з тарифами на газ Україна мала вирішити ще рік тому
Фото: Міністерство фінансів України / Facebook

НАК "Нафтогаз України" пропонував зберегти два тарифи на газ для населення, а це залишає можливість для маніпуляцій, заявив екс-міністр фінансів України Олександр Данилюк.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) відхилив пропозицію НАК "Нафтогаз України" про диференціацію ціни на газ для населення, повідомив екс-міністр фінансів України Олександр Данилюк 8 червня в інтерв'ю "Громадському".

"У нас були останні перемовини у квітні в Міжнародному валютному фонді. Туди приїхав також керівник НАК "Нафтогаз". Ми запропонували позицію, розроблену "Нафтогазом". Її МВФ не прийняв. Тому що пропонували зберегти два тарифи. А це залишає проблему можливих маніпуляцій. І це МВФ не прийняв. Це було ключовим питанням. Відтак МВФ сам запропонував інший механізм: є єдина ціна, і є певні rebates (відшкодування. – "ГОРДОН") – коли людина платить, але потім отримує компенсацію від держави в залежності від рівня платоспроможності", – розповів Данилюк.

Він додав, що після цього переговорів із МВФ не було.

"Складалося враження, що чомусь не вірять у те, що Рада проголосує за антикорупційний суд", – підкреслив екс-міністр.

Данилюк зазначив, що питання з тарифами на газ Україна мала вирішити ще рік тому, але тоді відповідного рішення не ухвалили.

"І все одно знайшли б компенсатори, і швидко б це реалізували, і люди не відчули б цього. Але тоді рішення не ухвалили. Тоді це було політично невигідно, хоча можливість була. А тепер реально навіть можливості немає", – сказав він.

У МВФ заявляють, що українська влада має відкоригувати ціни на природний газ на внутрішньому ринку до рівня цін на імпорт.

25 січня 2018 року президент України Петро Порошенко в інтерв'ю Bloomberg сказав, що уряд готовий врегулювати ціни на газ, але не вказав подробиць.

1 лютого постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман підтвердив вимоги про врегулювання цін на газ в Україні.

У квітні стало відомо, що "Нафтогаз" запропонував уряду диференціювати ціни на газ для населення. Пропонували встановити дві ціни: чинна – 6,96 тис. грн за 1000 м&³3; – поширювалася б на соціальну норму споживання газу, а все, що вище за норму, коштувало б на 60–65% дорожче.

Кабінет Міністрів України на засіданні 30 травня продовжив спеціальні зобов'язання компанії "Нафтогаз України" щодо постачання газу для населення і підприємств теплокомуненерго без зміни ціни до 1 серпня. Отже, ціни на газ для населення не залишилися на попередньому рівні.

Із 1 квітня 2017 року в Україні для населення і підприємств теплокомуненерго діє ціна газу, встановлена в розмірі 6957,9 грн за 1000 м&³3; (із ПДВ).