Державіаслужба: У 2019 році за кордоном знищено три українські літаки, один пілот загинув

За даними Державіаслужби, у Лівії було знищено три українські Іл-76
Фото: pixabay.com (архів)

Від початку 2019 року Державна авіаційна служба України зафіксувала "два випадки втручання в діяльність експлуатантів [літаків], які призвели до руйнування трьох повітряних суден за межами України, йдеться у відповіді відомства на запит видання "ГОРДОН". Інформації про те, що в Лівії потрапив під обстріл і четвертий літак, у Державіаслужбі не підтвердили.

Від початку цього року за кордоном було знищено три українські літаки. Унаслідок інцидентів загинув пілот одного з літаків, член екіпажу іншого повітряного судна дістав легкі поранення. Про це йдеться у відповіді Державної авіаційної служби України на запит видання "ГОРДОН".

Літаки, заявили в Державіаслужбі, належать українським компаніям "Європа Ейр" і "Скайавіатранс". Згідно з даними Державного реєстру юридичних осіб, обидві компанії зареєстровано в Києві. Основний вид діяльності ТОВ "Європа Ейр" – вантажні авіаперевезення, ТОВ "Скайавіатранс" – пасажирські авіаперевезення.

“Із початку 2019 року було зафіксовано два випадки втручання в діяльність експлуатантів, які призвели до руйнування трьох повітряних суден, що базуються за межами території України. За отриманою інформацією, загинув один цивільний, а саме командир повітряного судна ТОВ "Європа Ейр", член екіпажу повітряного судна ТОВ "Скайавіатранс" зазнав легких поранень", – ідеться у відповіді.

За даними Державіаслужби, члени екіпажів знищених літаків повернулися в Україну.

У Міністерстві закордонних справ України виданню "ГОРДОН" підтвердили, що зазначені інциденти сталися в липні – серпні 2019 року.

26 липня внаслідок авіаудару було знищено два транспортні літаки Іл-76ТД, які були на аеродромі в місті Аль-Джуфра (Лівія). Тоді загинув пілот одного із суден. Третій літак (теж Іл-76ТД) було знищено внаслідок повітряного обстрілу 5 серпня в аеропорту Місурата (Лівія). За даними МЗС, цей борт перевозив гуманітарний вантаж для потреб спільноти Червоного Півмісяця Лівії. Унаслідок інциденту ніхто не постраждав.

7 серпня у коментарі виданню "ГОРДОН" колишній офіцер оперативного управління Генштабу ЗСУ, полковник запасу Олег Жданов стверджував, що в Лівії було атаковано ще один літак. “Два місяці тому там наш "Руслан" бомбанули. Літак було пошкоджено. Невідомо, зміг він потім вилетіти звідти чи ні. І досі наше МЗС вдає, що вони ні до чого", – заявляв він.

Жданов також повідомив, що пілот, який загинув у Аль-Джуфрі, був льотчиком авіаційної транспортної бригади Збройних сил України. За його інформацією, літак перевозив зброю з Арабських Еміратів лівійському національному уряду. “Так, цей уряд визнаний. Але мені здається, жодна західна компанія не згодилася б на такий контракт, тому що угода напевне "сіра". А Україна через підставні фірми вляпалася в черговий міжнародний скандал, за великим рахунком", – сказав Жданов.

Отже, Державіаслужба і МЗС України не підтвердили інформації про четвертий інцидент з українським літаком за кордоном, а також спростували дані про те, що загиблий був військовим льотчиком. Питання, що робили зазначені літаки в Лівії, Державіаслужба та МЗС залишили без відповіді. У Державіаслужбі тільки вказали, що повітряні судна "здійснювали вантажні перевезення".