Держдеп США схвалив продаж Україні 150 протитанкових комплексів Javelin

Україна від початку воєнної агресії Росії навесні 2014 року вела переговори зі США про постачання летальної зброї
Фото: defense.gov

В Агентстві з оборонної безпеки США пояснили, що повідомлення Державного департаменту про можливий продаж Україні 150 протитанкових комплексів Javelin і супутнього обладнання на суму, яка не перевищує $39,2 млн, вимагає закон і це не означає, що операцію завершено.

Держдепартамент США схвалив продаж Україні 150 протитанкових комплексів Javelin і супутнього обладнання на суму, яка не перевищує $39,2 млн. Про це пише Reuters із посиланням на заяву міністерства оборони США, поширену 3 жовтня.

Російська служба "Голосу Америки" з посиланням на Агентство з оборонної безпеки зазначає, що "продаж озброєння Україні не змінить загального військового балансу в регіоні".

В агентстві уточнили, що повідомлення про можливий продаж вимагає закон і це не означає, що операцію завершено.

Україна від початку воєнної агресії Росії навесні 2014 року вела переговори зі США про постачання летальної зброї. До весни 2018 року Вашингтон постачав Києву тільки нелетальну допомогу і допомагав у підготовці українських військових. 1 березня 2018 року Державний департамент США ухвалив рішення про продаж Javelin Україні. 22 травня в Україні вперше випробували Javelin.

5 серпня 2019 року тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор сказав, що Київ звернувся до Вашингтона із запитом про продаж більшої кількості протитанкових ракетних комплексів. 9 вересня Тейлор повідомив, що США готові продати зброю, умови погоджують на рівні урядів.

У Міністерстві оборони України повідомляли, що із 2019 року Київ безпосередньо закуповуватиме у Сполучених Штатів Javelin.

Видання Politico писало, що спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер, який подав у відставку, міг лобіювати інтереси американської компанії Raytheon Company, яка виробляє Javelin. Американські ЗМІ повідомили про відставку Волкера 27 вересня.