Дев'ятий український моряк заявив слідчим РФ, що вважає себе військовополоненим – Полозов

Полозов розповів про стан здоров'я одного із затриманих українських моряків
Фото: EPA

Матрос малого броньованого артилерійського катера "Нікополь" Сергій Цибізов відмовився від давання свідчень російським слідчим, повідомив адвокат Микола Полозов.

Матрос малого броньованого артилерійського катера "Нікополь" Сергій Цибізов заявив, що вважає себе військовополоненим. Про це 17 грудня у Facebook повідомив адвокат Микола Полозов.

За його словами, Цибізова відвідав адвокат Сергій Новіков.

"Цибізов заявив слідчому, що вважає себе військовополоненим. Він став дев'ятим моряком, хто заявив про себе як про військовополоненого під протокол", – написав Полозов.

Він додав, що на моряка не чинили тиску, він перебуває в бадьорому настрої. Від давання інших свідчень він відмовився.

"Його утримують у двомісній камері з людиною на ім'я Дмитро, із яким вони практично не спілкуються. Також Цибізов повідомив, що отримав передачу з продуктами і теплим чорним спортивним костюмом", – написав Полозов.

За словами адвоката, у моряка періодично болить серце. Він уже звернувся до лікаря СІЗО "Лефортово" і чекає, коли його оглянуть.

Сьогодні Полозов повідомляв, що восьмеро українських моряків заявили слідчим РФ, що вони військовополонені. Він підкреслив, що військовополонених не можна розділяти й утримувати в СІЗО, до них треба допускати міжнародні організації з відповідним мандатом, але РФ цього не робить

25 листопада РФ обстріляла і захопила в Чорному морі катери українських ВМС "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які поверталися до Одеси після спроби пройти через Керченську протоку в Азовське море.

Російські силовики затримали 24 українських моряків, пізніше їх заарештували у кримських "судах" і перевезли в Москву. Трьох поранених українців помістили в лікарню слідчого ізолятора "Матросская тишина", інших доправили в СІЗО "Лефортово".

Усім морякам висунули обвинувачення за ч. 3 ст. 322 (незаконне перетинання кордону) Кримінального кодексу РФ.

США засудили дії Росії, назвавши їх виявом агресії, Євросоюз висловив стурбованість застосуванням сили з боку РФ. Заяви з вимогою звільнити українських моряків опублікували також НАТО й ОБСЄ.