Дистанційна реалізація ліків сприятиме розвитку конкуренції на фармацевтичному ринку – нардепка Буймістер

Буймістер: Ми бачимо, що проблема доступності лікарських засобів під час карантину стала меншою
Фото: Слуга народу - Буймістер Людмила - Округ 223 / Facebook

Законодавчі зміни для дистанційної торгівлі ліками не є дискримінаційними для учасників ринку, але такий продаж має бути врегульовано, заявила нардепка від "Слуги народу" Людмила Буймістер.

Дистанційна торгівля ліками сприятиме розвитку конкуренції на фармацевтичному ринку, оскільки законодавчі зміни не мають дискримінаційних факторів для його учасників. Про це в коментарі "ГОРДОН" сказала голова підкомітету з питань розвитку конкуренції та рівних умов для бізнесу комітету Верховної ради України з питань економічного розвитку, нардепка від "Слуги народу" Людмила Буймістер.

Зараз у парламенті завершують роботу над законопроєктом "Про лікарські засоби", що має врегулювати правила онлайн-торгівлі медикаментами в посткарантинний період, зазначила вона.

"Усі, у кого є ліцензія провадження господарської діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами, зможуть здійснювати дистанційну реалізацію лікарських засобів та супутніх товарів, а покупці зможуть вибирати ліки за доступними цінами і так буде створено конкуренцію на ринку. Водночас необхідно врахувати всі нюанси", – сказала народна депутатка.

Серед нюансів, які гарантуватимуть споживачу придбання якісних лікарських препаратів, Буймістер називає необхідність створення державного реєстру інтернет-майданчиків, яким буде видано дозвіл на здійснення онлайн-торгівлі медикаментами. Водночас, на її думку, законодавство має передбачати чіткий механізм доставки ліків і визначення відповідальності поштових операторів за дотримання вимог виробників до умов зберігання і транспортування медикаментів.

Народна депутатка також зазначила, що експеримент із дистанційною торгівлею під час карантину виявився дуже корисним і потрібним.

"З одного боку, ми бачимо, що проблема доступності лікарських засобів під час карантину стала меншою. І це дійсно дуже добре. Дистанційний продаж ліків певною мірою забезпечив додаткові умови для ізоляції громадян, оскільки людям не потрібно було фізично відвідувати аптеки. Крім того, перевагою дистанційного продажу стала можливість отримання через пошту лікарських засобів маломобільними категоріями наших громадян, зокрема і в сільській місцевості", – констатувала Буймістер.

Голова профільного підкомітету парламенту акцентувала на тому, що законодавча ініціатива, робота над якою наразі в завершальній стадії, базується на вивченні європейського досвіду дистанційної торгівлі медикаментами.

"Кожна країна встановлює свої правила торгівлі через інтернет, але є і загальні, які визначає Директива 2001/83/ЄС Європарламенту та Ради ЄС від 6 жовтня 2001 року. Держави ведуть реєстр суб'єктів, які дистанційно реалізують ліки, та реєстр сайтів, на яких дозволено продавати медикаменти. А до сайтів висувають чіткі умови, за невиконання або порушення яких суб'єкти притягають до відповідальності", – резюмувала депутатка.