Завдяки інтернет-торгівлі пацієнти перестануть купувати ліки в лікарняних аптеках на 20% дорожче – співзасновниця благодійного фонду "Свої"

Можливість дистанційного придбання препаратів розв'яже проблему з ліками для малорухомих і прикутих до ліжка людей, вважають учасники обговорення
Фото: ukranews.com

Народні депутати України та представники МОЗ обговорили з бізнесом, лікарями і громадськими організаціями перспективи онлайн-торгівлі медикаментами.

До кінця літа 2020 року профільний підкомітет Верховної Ради України завершить роботу над законопроєктом "Про лікарські засоби", документ має врегулювати механізми дистанційної торгівлі та поштової доставки медикаментів. Про це йшлося на круглому столі в агентстві "Українські новини" 10 червня.

Народні депутати України та представники МОЗ обговорили з бізнесом, лікарями і громадськими організаціями перспективи онлайн-торгівлі медикаментами.

Про завершення розроблення нової версії закону "Про лікарські засоби" повідомив нардеп від "Слуги народу", голова підкомітету з питань фармації та фармацевтичної діяльності комітету ВР із питань здоров'я нації, медичної допомоги і медичного страхування Сергій Кузьміних.

За словами співзасновниці благодійного фонду "Свої", який надає допомогу важкохворим пацієнтам, зокрема з онкологічними діагнозами, Лесі Литвинової, можливість дистанційного придбання та адресної доставки препаратів розв'яже проблему з ліками для малорухомих і прикутих до ліжка людей.

"Ми зараз говоримо про розв'язання проблеми, з якою наші підопічні стикаються щодня, – мені потрібні ліки, а я не можу по них сходити, я не можу вийти з дому, врятуйте, допоможіть! І якщо в таких людей немає рідних, для них проблема перетворюється на катастрофу. Крім того, ми всі знаємо, що, як правило, в лікарняних аптеках дуже обмежений асортимент, а ціни вищі за ринкові на 20%", – підкреслила Литвинова.

Вона не сумнівається, що поштові оператори забезпечать швидку і якісну доставку медикаментів, оскільки протягом багатьох років за це взагалі ніхто не відповідав: ліки часто приносили в лікарні родичі, знайомі, а інколи й узагалі сторонні люди, яких просили про допомогу самотні пацієнти. Водночас бували випадки, що хворих обманювали.

"Говорячи про відповідальність за якість ліків, на мою думку, це аж ніяк не відповідальність пошти. Якщо людині не подобається якість доставки – логіст просто зійде з ринку і на його місце прийдуть інші, відповідальніші оператори. Але у споживача має з'явитися вибір, де купити ліки, за якою ціною і хто принесе медикаменти в лікарні", – вважає співзасновниця фонду.

Керівник проєкту Geoapteka.ua (ТОВ "Моріон") Артур Ротарь зазначив, що в законі про дистанційну торгівлю лікарськими засобами має бути пункт про аптечних провізорів, які проконсультують покупця щодо властивостей і побічних ефектів, правил приймання, дешевших аналогів тощо.

"Провізори мають бути обов'язково. Це певною мірою і стане дієвим захистом споживача від придбання неякісних препаратів", – сказав Ротарь.

Фото: ukranews.com

Представники поштової галузі зазначили, що не бачать проблем із доставкою і готові адаптувати бізнес під законодавчі умови. Як заявила директорка із продажів "Нової пошти" Олеся Копчук, компанія вже адаптувала свою логістику в умовах карантину, закупила термобокси для дотримання температурного режиму пересилання препаратів і готова оперативно доставляти ліки навіть у найвіддаленіші й малонаселені пункти України.

"Протягом двох останніх місяців "Нова пошта" виконала 70 тис. замовлень із доставки ліків. Чверть із них припадає на села й невеликі населені пункти. Ми готові й надалі реагувати на виклики та забезпечувати всі умови ринку", – резюмувала Копчук.

23 березня Кабінет Міністрів дозволив ліцензіатам на період карантину торгувати лікарськими засобами та супутніми товарами дистанційно.