До Конгресу США внесено законопроект про розширення списку летальних озброєнь, які постачають Україні

Законопроект про підтримку України внесли у Конгрес представники обох парламентських партій
Фото: EPA

Проект закону "Про надання підтримки Україні для захисту її незалежності, суверенітету і територіальної цілісності" внесли до Палати представників Конгресу США представники обох парламентських партій. Він, зокрема, передбачає надання Україні статусу головного союзника США поза НАТО до моменту вступу країни в Альянс.

У Палаті представників Конгресу США 31 травня презентували проект закону, який передбачає розширення оборонної допомоги та надання Україні статусу головного військово-політичного союзника США поза НАТО. Про це йдеться на сайті комітету з міжнародних справ Палати представників.

Співавторами законопроекту стали конгресмен-республіканець Майкл Маккол і демократ Еліот Енгель.

Проект спрямований на "зміцнення співробітництва між США та Україною у сфері безпеки й ефективніше оснащення союзника Штатів для ефективного стримування подальшої агресії Росії".

"Законопроект про зміцнення співробітництва в галузі безпеки між США та Україною передбачає виділення летального озброєння, зокрема протитанкових, протикорабельних і протиповітряних систем, для захисту Україною своєї незалежності і запобігання подальшому вторгненню Росії в її територіальні межі", – ідеться в повідомленні комітету.

Автори пропонують президентові визначити необхідність надання Україні статусу головного союзника США поза НАТО на весь період до прийняття України в Альянс.

Як зазначило у Facebook посольство України у Вашингтоні, законопроект також передбачає, що політика США має бути спрямованою на:

  • неприйняття будь-яких змін кордонів України, скоєних силовим способом, зокрема через незаконне вторгнення РФ у Крим і Донбас;
  • засудження тривалого утримання російською стороною 24 членів екіпажів суден українських ВМС, захоплених поблизу Керченської протоки;
  • наполегливе спонукання РФ до повної імплементації Мінських домовленостей, підтримки розгортання на Донбасі міжнародних механізмів безпеки, гарантування безпечного повернення внутрішньо переміщених осіб і біженців.

"Високо цінуємо міцну двопартійну і двопалатну підтримку України у Конгресі США. Представлений законопроект вважаємо новим важливим кроком, спрямованим на поглиблення українсько-американського стратегічного партнерства у боротьбі з російсько агресією", – заявили в посольстві.

Україна від початку військової агресії Росії навесні 2014 року вела переговори зі США про постачання летальної зброї.

1 березня 2018 року Державний департамент США ухвалив рішення про постачання в Україну протитанкових комплексів Javelin.