Україна має продовжувати впровадження реформ, щоб наблизитися до членства в НАТО – заступник генсека Альянсу

Альваргонсалес (по центру) підкреслив, що Альянс і надалі допомагатиме Україні у разі необхідності
Фото: EPA

Принципи НАТО не обмежено суто питаннями безпеки й оборони, заявив заступник генерального секретаря НАТО з політичних питань і політики безпеки, посол Алехандро Альваргонсалес.

Україна має продовжувати впровадження реформ, щоб наблизитися до членства в НАТО. Про це 13 вересня під час брифінгу в Києві заявив заступник генерального секретаря НАТО з політичних питань і політики безпеки, посол Алехандро Альваргонсалес, повідомляє УНН.

"Залишається дуже багато роботи попереду. Ми вітаємо ті досягнення, які сталися. Зокрема, одне з них – прийняття закону про нацбезпеку. Він є ключовим для впровадження демократичного та цивільного контролю над Збройними силами та силами безпеки. І зараз дуже важливо запровадити цей закон, щоб реформа стала ефективною", – зазначив посол НАТО.

Альваргонсалес підкреслив, що Альянс і надалі допомагатиме Україні у разі необхідності.

Посол додав, що принципи НАТО не обмежено суто питаннями безпеки й оборони.

"Вони охоплюють також такі речі, як боротьба з корупцією, посилення інклюзивного політичного процесу, демократичні цінності, правовладдя. Тому закликаємо Україну і надалі реалізовувати цей порядок денний. Це дуже важливо для українського майбутнього", – сказав він.

Україна активізувала співпрацю з НАТО у 2014 році на тлі анексії Криму Росією і початку російської агресії на Донбасі. Наприкінці 2014-го Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає відмову України від політики “позаблоковості“. У червні 2017 року парламент підтримав закон, що закріплює намір України вступити в НАТО.

9 березня 2018 року у НАТО повідомили, що визнають за Україною статус країни-аспіранта – кандидата на членство в Альянсі. Президент України Петро Порошенко сказав, що Київ буде наполягати на одержанні Плану дій щодо членства в НАТО.

Президент сподівається на вступ України в НАТО і Євросоюз до 2030 року.

28 лютого 2018 року Порошенко сказав, що його команда обговорює можливість доповнення Конституції пунктом щодо європейської та євроатлантичної інтеграції. Він припустив, що цей пункт можна внести в преамбулу Основного закону. 3 вересня Рада зареєструвала відповідний законопроект, ініційований президентом. У преамбулі до Основного закону Порошенко пропонує закріпити незворотність курсу України на євроатлантичну інтеграцію.

У НАТО підтримали цю законодавчу ініціативу.