Добкін: Дякую Господу Богу за те, що тоді відвів і в Харкові не сталося того, що сталося в Донецьку і Луганську

Добкін не знає, чи були у РФ плани на Харківську область
Фото надав телеканал NewsOne

Народний депутат від Опозиційного блоку Михайло Добкін в інтерв'ю головному редакторові видання "ГОРДОН" Олесі Бацман розповів, що під час подій у Харкові на початку 2014 року він намагався бути з людьми, але не домовлявся із владою.

Народний депутат від Опозиційного блоку Михайло Добкін в ефірі авторської програми головного редактора видання "ГОРДОН" Олесі Бацман "Бацман LIVE" на каналі NewsOne заявив, що намагався бути присутнім на всіх мітингах у Харкові після Революції гідності у 2014 році.

Добкін зазначив, що наразі не знає, чи було в Росії у планах захоплення Харківської області разом із Донбасом.

"Як минув час, можу сказати... Незважаючи на те, що багато дій робили несвідомо, інтуїтивно, як виявилося, те, що сталося, було єдиним виходом зі сформованої ситуації. Не знаю, які були у РФ плани. Можливо, там сподівалися, що весь південний схід підніметься в єдиному пориві, чого не сталося. Але ви теж їх не переоцінюйте. Я чув від обізнаних людей із РФ, що ця країна тільки має такий продуманий вигляд", – наголосив політик.

Він додав, що в Росії відбувається багато хаотичних процесів.

"Те, що я сьогодні бачу, те, що я знав про події в Харкові, дає мені можливість сказати: дякую Господу Богу за те, що він тоді відвів і у нас не сталося того, що, на жаль, сталося в Донецьку і в Луганську", – сказав Добкін.

Нардеп розповів, що, коли в Харкові було неспокійно, він намагався бути присутнім на мітингах, аби заспокоїти людей.

"Було абсолютне відчуття того, що відбувається щось, ти береш у цьому участь, але це все – не твої рішення, не твої дії. Нібито хтось тебе веде на невидимій волосинці, і ти йдеш, як слухняна лялька. Зловив себе на цій думці вперше на мітингу. Він зібрався стихійно. Я не міг туди не приїхати, тому що весь час намагався з'являтися на масових заходах у центрі міста. Щоб ніхто не повів не в те русло, розумієте? Людей треба було заспокоїти. Довіра була колосальна – і люди слухалися. Я не хотів, щоб якийсь негідник, скориставшись ситуацією, завів людей туди, де вони б потім постраждали", – зазначив політик.

Він додав, що штурм будівлі облдержадміністрації 1 березня 2014 року почався за півгодини після того, як він виїхав звідти і що він не міг бути присутнім на мітингу через зустріч за кордоном.

"Хтось спровокував ситуацію. Хтось з того боку щось кинув, туди щось полетіло. І все – пішла лава людей, змела за секунду кордон міліції, змела євромайданівців, які в ОДА сиділи. Їх із вікон викидали. Як вони залишились живими – незрозуміло. Люди були готові їх розривати. Вони були обурені – чому невелика купка незрозумілих людей із нехарківським акцентом, неохайно одягнених, диктує свою волю півторамільйонному місту, яке подарувало світові трьох нобелівських лауреатів. Харків'яни поважають себе. Я намагався бути з людьми. Але із владою я ніколи не домовлявся", – сказав Добкін.

Добкін: Януковичу треба було залишитися і померти поруч із тими, хто готовий був померти разом із ним. Читайте повну версію інтерв'ю

1 березня в Харкові під час штурму будівлі облдержадміністрації було травмовано 97 осіб. 76 постраждалих доставили в міську лікарню невідкладної допомоги, 21 – в обласну клінічну лікарню.