Добкін: Замах на Кернеса – особиста помста Антона Геращенка

Добкін: Геращенко давно був СБУшним "стукачем"
Фото: Михаил Добкин / Facebook

Нардеп від Опозиційного блоку Михайло Добкін звинуватив депутата від "Народного фронту" Антона Геращенка в замаху на харківського міського голову Геннадія Кернеса у 2014 році, а також заявив, що Геращенко був інформатором Служби безпеки України.

Замах на мера Харкова Геннадія Кернеса у 2014 році організував нардеп від "Народного фронту", радник глави  Міністерства внутрішніх справ Арсена Авакова Антон Геращенко, заявив нардеп від Опозиційного блоку, екс-голова Харківської обласної державної адміністрації Михайло Добкін в інтерв'ю "Стране".

"Це особиста помста навіть не Авакова, а швидше Антона Геращенка. Колись він був помічником Геннадія Адольфовича (Кернеса."ГОРДОН")", – сказав Добкін.

За словами нардепа, Геращенко був головою Красноградської районної державної адміністрації за часів губернаторства в Харківській області Авакова. "Окрім розпиляного на металобрухт колеса огляду, яке йому досі пробачити не можуть, Геращенко там особливо нічим не запам'ятався. Місто маленьке, усі про це знають. Причому це містечко завжди було електорально складним для нас, оскільки там базується один із підрозділів НАК "Нафтогаз" – "Укрбургаз" – установлення вишок. І жителі містечка – це переважно переселенці з Івано-Франківської області. Так ось вони проти дій Геращенка навіть кілька разів голосували за нашу політичну силу", – розповів Добкін.

Він також повідомив, що Геращенко був інформатором Служби безпеки України. "На посаді губернатора я мав право доступу до секретної інформації СБУ. Одного разу мені доповіли, що на території Харківської області було викрито групу осіб, яку підозрювали у держзраді. Це було ще до війни – у 2010–2011 роках, вони продали якусь документацію на військовий виріб громадянам Китаю. Серед імен фігурував і Геращенко. Двох із групи заарештували, Геращенка випустили. Тоді Геращенко навіть фунтом не був, звичайна людина. І коли я поцікавився, а що це за птах, якого випустили, вони відпетляли. Я зробив висновок: Геращенко – людина СБУ", – продовжив Добкін.

За його словами, "Геращенко давно був СБУшним "стукачем".

Відповідаючи на запитання, хто конкретно робив замах на Кернеса, Добкін сказав: "Не знаю. Ніхто не знає. Але я вірю у версію, що це – Геращенко. Він більше за Авакова робить мерзенних учинків, як загалом, так і щодо Кернеса зокрема".

Нардеп уважає, що мотив лежить "глибоко у психології". "Люди підневільні, за своєю суттю раби, живуть у своєму світі. І коли є можливість помститися за своє рабство, вони можуть і очі вичавити", – сказав Добкін. На його думку, "за активністю Геращенка у Facebook і за тим, як він себе позиціонує, він уважав себе вищим від тієї ролі, яку йому було відведено на той момент, коли він працював із Кернесом".

28 квітня 2014 року приблизно о 12.00 під час пробіжки у Геннадія Кернеса вистрілив невідомий. Куля влучила в лівий бік, пробила легеню й печінку, пошкодила хребет. Тієї ж ночі Кернеса терміново вивезли в госпіталь до Тель-Авіва. Він вижив, але втратив можливість ходити.

В інтерв'ю виданню "ГОРДОН" Антон Геращенко заявив, що організатором замаху на Кернеса був Євген Жилін, засновник харківського угруповання "Оплот", який брав активну участь у захопленні урядових будівель у Донецьку навесні 2014 року. Жиліна було вбито 19 вересня 2016 року в підмосковному селищі Горки-2 в ресторані "Ветерок".

Водночас Кернес відкинув версію Геращенка і прямо звинуватив в організації замаху на себе Авакова, назвавши це "особистою помстою", а також додав, що справу про замах досі не розслідувано.