Допуск України до формату статусу партнера посилених можливостей у НАТО заблокувала не лише Угорщина – Вершбоу

Вершбоу: Я дуже розчарований, що в НАТО не надали Україні цей статус
Фото: ЕРА

Під час підготовки до саміту НАТО союзники не змогли дійти угоди про участь України у форматі партнерства посилених можливостей, заявив заступник генерального секретаря НАТО Александер Вершбоу.

Допуск України до формату партнерства посилених можливостей заблокувала не тільки Угорщина. Про це на засіданні євроатлантичного форуму в Києві повідомив колишній заступник генерального секретаря НАТО Александер Вершбоу, пише "Європейська правда".

За його словами, під час підготовки до саміту НАТО не вдалося дійти згоди союзників про участь України у форматі EOP – партнерства посилених можливостей.

"Не лише Угорщина його блокувала, багато інших союзників його заблокували", – підкреслив він.

Вершбоу позитивно оцінив можливе приєднання України до цього формату.

"Я дуже розчарований, що в НАТО не надали Україні цей статус", – додав він.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін підтвердив слова екс-заступника генсека Альянсу.

"Питання не лише в Угорщині. Запитайте наших німецьких друзів, яка у них позиція... Якщо логіка Росії – постійно підвищувати ставки, то деякі наші партнери мають тактику постійно знижувати ставки. І це грає на руку Росії", – зазначив глава українського МЗС.

Україна активізувала співпрацю з НАТО у 2014 році на тлі анексії Криму Росією і початку російської агресії на Донбасі. Наприкінці 2014-го Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає відмову України від політики "позаблоковості". У червні 2017 року парламент підтримав закон, що закріплює намір України вступити в НАТО.

9 березня 2018 року у НАТО повідомили, що визнають за Україною статус країни-аспіранта – кандидата на членство в Альянсі.

Президент України Петро Порошенко заявив у квітні, що Київ наполягатиме на Програмі посилених можливостей для України та План дій щодо членства.

На саміті НАТО в липні генсек Альянсу Єнс Столбенберг сказав, що не очікує на ухвалення союзниками рішення про Партнерство посилених можливостей, але у НАТО є багато інструментів для розвитку партнерства з Україною.