Двох соратників Януковича можуть прибрати із санкційного списку ЄС – ЗМІ

Азарова (на фото) і Ставицького можуть прибрати із санкційного списку
Фото: EPA

Європейський союз 4 березня може ухвалити рішення про прибрання із санкційного списку двох соратників експрезидента України Віктора Януковича – експрем'єр-міністра України Миколи Азарова й ексміністра енергетики та вугільної промисловості Едуарда Ставицького. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна", посилаючись на дипджерло.

Європейський союз 4 березня ухвалить рішення щодо санкцій для експрезидента України Віктора Януковича та його соратників. Про це 25 лютого повідомляє "Інтерфакс-Україна", посилаючись на дипломатичне джерело.

"Щодо [експрем'єр-міністра України Миколи] Азарова й [ексміністра енергетики та вугільної промисловості Едуарда] Ставицького санкцій продовжено не буде", – сказало джерело агентства.

Уперше про можливість зняття санкцій з Азарова, Ставицького, а також Януковича-молодшого повідомляв 28 січня брюссельський кореспондент Radio Free Europe / Radio Liberty Рікард Йозвяк.

11 лютого Йозвяк повідомив, що санкції знімуть тільки зі Ставицького й Азарова.

Санкції проти експрезидента України Віктора Януковича та його найближчого оточення Євросоюз запровадив у лютому 2014 року й відтоді неодноразово їх продовжував. Востаннє Європейський союз продовжив їх до 6 березня 2020 року.

Спочатку у списку було 22 людини: експрезидент України Віктор Янукович, його двоє синів – Олександр та Віктор, експрем'єр Микола Азаров, його син Олексій, колишній глава МВС Віталій Захарченко, ексгенпрокурор Віктор Пшонка та його син Артем, ексглава Адміністрації Президента Андрій Клюєв, екснардеп Сергій Клюєв, ексзаступник глави АП Андрій Портнов, колишній заступник міністра внутрішніх справ Віктор Ратушняк, колишній перший віцепрем'єр-міністр Сергій Арбузов, ексміністр доходів та зборів Олександр Клименко, ексміністр енергетики Ставицький, ексміністр освіти Дмитро Табачник, бізнесмен Сергій Курченко, ексміністерка юстиції Олена Лукаш, ексміністерка охорони здоров'я Раїса Богатирьова, ексголова СБУ Олександр Якименко, ексголова СБУ, колишній радник Януковича Ігор Калінін та екснардеп Юрій Іванющенко.

Протягом 2015–2019 років санкції зняли з 10 із них, зокрема із загиблого Віктора Януковича – молодшого.

Зараз у списку залишаються експрезидент та 11 його соратників: Олександр Янукович, Микола Азаров, Пшонка із сином, Захарченко, Ратушняк, Арбузов, Клименко, Ставицький, Табачник, Курченко.