Саакашвілі: За два місяці до Євромайдану Янукович називав Путіна козлом і клятвено обіцяв мені, що Україна йде в Європу

Саакашвілі: Я був на Майдані, дуже пишаюся цим
Фото: EPA

Експрезидент Грузії Михайло Саакашвілі заявив, що експрезидент України Віктор Янукович підвів українців, через що вони не витримали і вийшли на протести. За словами Саакашвілі, за кілька місяців до Євромайдану Янукович називав президента РФ Володимира Путіна "козлом і чим попало".

Перед Революцією гідності колишній президент України Віктор Янукович у розмовах декларував проєвропейський курс України. Про це в ефірі "Свободи слова Савіка Шустера" на каналі "Україна" 21 лютого сказав експрезидент Грузії Михайло Саакашвілі.

"Я був на Майдані, дуже пишаюся цим, бо стояв там із героїчним українським народом, із людьми, які реально жертвували собою, і ніколи про це не буду шкодувати... Українці хочуть того самого, чого хочуть нормальні люди скрізь – жити по-людськи. Українці тоді вважали, що жити по-людськи – це прагнути до Європи. Я знав добре Януковича. Янукович мені клятвено обіцяв в ООН – ми зустрічалися за два місяці до всіх цих подій – "ми йдемо в Європу". Він називав [президента РФ Володимира] Путіна козлом і "чим попало". Потім розвернувся на 180 градусів і підвів українців. І українці не витримали цього й вийшли на вулицю", – сказав політик.

29 листопада 2013 року у Вільнюсі в межах другого дня саміту "Східного партнерства" планували підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Однак 21 листопада уряд України вирішив зупинити процес підготовки до укладення угоди. Пізніше Янукович пояснив, що вчинив так, тому що угода суперечила інтересам українських промисловців, чий експорт був орієнтований на Росію і країни колишнього СРСР, а не на Європу.

"Із політичної точки зору мені було вигідніше закрити очі й підписати Угоду про асоціацію. Як кажуть, відморозитися. І мене потім обрали б на другий строк. Але країні від цього краще не стало б. Я робив усе, що було б краще для людей", – сказав Янукович у листопаді 2016 року.

Після відмови Януковича підписувати угоду наприкінці 2013-го – на початку 2014 року в Україні сталися масові протести, які привели до зміни влади – Янукович утік у Росію. Протягом усього конфлікту протестувальникам протистояли правоохоронні органи і найняті владою озброєні бандити (тітушки). За даними ГПУ, унаслідок протистояння постраждало понад 2,2 тис. осіб. Загинули 80 протестувальників і 13 правоохоронців. 20 лютого 2014 року в центральній частині міста Києва було завдано тілесних ушкоджень 233 протестувальникам, 49 із яких загинули, повідомляли у ГПУ.

Янукович зараз проживає в Росії. 24 січня 2019 року Оболонський райсуд Києва заочно визнав його винним у державній зраді та пособництві у веденні агресивної війни та засудив до 13 років в'язниці.