Екс-глава митниці Макаренко: Щоб вийти з в'язниці, мені запропонували заявити, що я діяв за злочинною вказівкою Тимошенко. Я їх послав

Анатолій Макаренко: В угоді від посередника було 14 позицій, головні з яких: публічно заявити, що я діяв за злочинною вказівкою Тимошенко, а не за законом, як було насправді
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

Улітку 2010 року, через деякий час після арешту колишнього глави української митниці Анатолія Макаренка, до його камери в Лук'янівському СІЗО прийшов "посередник" від високопосадовця режиму Віктора Януковича. "Посередник" запропонував Макаренку волю в обмін на свідчення проти колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко.

Про це в інтерв'ю виданню "ГОРДОН" заявив сам Макаренко, який очолював митницю у 2009–2010 та 2014–2015 роках.

"Мене відвезли до Лук'янівського СІЗО, у крихітну камеру два на чотири метри для "вишаків" – так у СРСР називали засуджених до розстрілу. Коли вищу міру скасували, у цій камері тримали "пижиків" – засуджених до довічного. Чому саме в цю камеру? Психологічний момент – придушити волю. Спочатку ти проводиш певний час у такій камері, а після цього з'являється "добрий друг" – посередник, який каже: мовляв, так і так, усе буде добре, тільки треба піти на угоду", – розповів Макаренко.

За його словами, "угода" передбачала 14 пунктів, серед яких звинувачення проти Тимошенко і заборона спілкуватися з журналістами.

"Було 14 позицій, головні з яких: публічно заявити, що я діяв за злочинною вказівкою Тимошенко, а не за законом, як було насправді. Далі від мене вимагали не зустрічатися з журналістами і не розповідати про справу, не виїжджати з країни, чітко прописали, що я повинен говорити на суді тощо. Загалом, детальний алгоритм дій, після виконання яких мене б випустили з в'язниці", – уточнив Макаренко.

Екс-глава митниці відмовився відповідати на запитання журналістів, чи був це "посередник" від тодішнього голови СБУ і бізнес-партнера Дмитра Фірташа Валерія Хорошковського. Макаренко підкреслив, що на "угоду" не пішов.

"Від кого конкретно прийшов посередник, від Хорошковського? Не скажу. У будь-якому разі, я цього посередника послав прямим текстом. Перші кілька діб провів у в'язниці, абсолютно не знаючи, що відбувається із сім'єю: ні дружини, ні сина, ні адвокатів до мене не пускали", – резюмував Макаренко.

На нараді щодо боротьби з контрабандою президент запитав: "Хто бере участь у цьому неподобстві?" Я відповів: "Усі учасники регати присутні в залі". Повна версія інтерв'ю з Анатолієм Макаренком

Улітку 2010 року, за президента Віктора Януковича, Макаренка заарештували за обвинуваченням у незаконному митному оформленні 11 мільярдів кубометрів природного газу компанії "Росукренерго", що належить олігарху Дмитру Фірташу. Митне оформлення проходило у 2009 році згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів, який очолювала Юлія Тимошенко.

Макаренко провів у Лук'янівському СІЗО один рік і 13 днів. Улітку 2012 року екс-главу митниці засудили до чотирьох років позбавлення волі умовно.

Із березня 2014 року, після втечі Януковича і перемоги Євромайдану, за рішенням Печерського районного суду Києва Макаренка було звільнено від кримінальної відповідальності і визнано несудимим.

5 червня 2014 року Макаренка було призначено заступником голови Державної фіскальної служби України, курирував митний напрям. Було знято з посади через майже 10 місяців, 23 березня 2015 року.