Двічі екс-глава митниці Макаренко: На нараді щодо боротьби з контрабандою президент запитав: "Хто бере участь у цьому неподобстві?". Я відповів: "Усі учасники регати присутні в залі"

Анатолій Макаренко: Я недооцінив ступінь упливу контрабандного лобі та переоцінив моральні якості керівників Кабміну та Держфіскальної служби
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

Хто та скільки краде на українській митниці, навіщо відсторонений голова фіскальної служби Роман Насіров   зазирав на "чай-каву", як генпрокурор Юрій Луценко зірвав різдвяну вечерю в Лук'янівському СІЗО, а екс-прем'єр-міністр Юлія Тимошенко дзвонила через закритий зв'язок до в'язниці, в ексклюзивному інтерв'ю виданню "ГОРДОН" розповів глава митниці у 2009–2010 та 2014–2015 роках Анатолій Макаренко. А ще про те, хто саме посадив його до в'язниці, кого пропонували "здати", щоб вийти на свободу, яких співкамерників підсаджували та скільки було здійснено замахів на його життя.

Коли Тимошенко була прем'єром, ми з нею спілкувалися двічі на тиждень мінімум. За прем'єрства Яценюка за 10 місяців на посаді я спілкувався з ним лише раз. І то з власної ініціативи

– Правда, що ви виграли суд проти Арсенія Яценюка, коли він іще був прем'єр-міністром України?

– Так, виграв усі етапи – від суду першої інстанції до касації. 23 лютого 2015 року Арсеній Петрович вирішив відсторонити від роботи керівництво Державної фіскальної служби та створити комісію з розслідування діяльності відомства. Прем'єр-міністр звернувся до бізнесу: "Скаржтеся. Усе врахуємо". Бізнес несподівано написав не скарги, а десятки листів на мій захист. Цікаво, чи збереглися вони в матеріалах службового розслідування? У моєму архіві збереглися, і я цією думкою бізнесу дуже дорожу.

Комісією з розслідування діяльності фіскальної служби керував Айварас Абромавичус (міністр економічного розвитку та торгівлі з грудня 2014-го до квітня 2016-го. – "ГОРДОН"). До складу комісії увійшли голова профільного парламентського комітету Роман Насіров (голова ДФС із травня 2015 року. У березні 2017-го відсторонений від посади у зв'язку з порушенням проти нього кримінального провадження. – "ГОРДОН"), Ека Згуладзе (колишня перша заступниця глави МВС України. – "ГОРДОН"), інші чиновники високого рангу та народні депутати.

За результатами роботи комісії було складено акт, у якому рекомендували "пожурити" голову ДФС Ігоря Білоуса, а його заступників – керівника податкової служби Володимира Хоменка та керівника митної служби Анатолія Макаренка – звільнити. У березні 2015-го мене звільнили, у квітні я подав до суду на Кабмін.

– Щоб поновитися на посаді?

– Ні, звичайно.

– Чому "звичайно"?

– Тому що не хотів працювати з урядом, який мене використав і зрадив.