Соцмережа Facebook видалила 471 акаунт, за яким, імовірно, стояли російські пропагандисти

Власники низки створених у РФ сторінок видавали себе за українців, заявили у Facebook
Фото: ЕРА

На сторінках, якими керували з РФ, публікували матеріали, що мали характер спланованої кампанії з розповсюдження інформації про події в Україні та інших країнах, повідомили в компанії Facebook.

Компанія Facebook 17 січня повідомила про видалення 471 акаунта, адміністраторів яких викрито у скоординованих маніпуляціях.

Виявлено дві не пов'язані одна з одною операції з розповсюдження інформаційних повідомлень: одну адміністрували з Росії, вона була активною в різних країнах світу, інша поширювала специфічний контент про події в Україні, заявив глава департаменту кібербезпеки Facebook Натаніел Глейчер.

Власники акаунтів "використовували аналогічну тактику, створюючи мережі облікових записів, щоб увести в оману користувачів" про те, хто вони і чим займаються, стверджує він.

За першою операцією, за даними департаменту, стоять співробітники російського агентства Sputnik.

"Адміністратори сторінок і власники акаунтів переважно відрекомендовували себе як незалежні новинні сторінки або сторінки загального спрямування на такі теми, як погода, подорожі, спорт, економіка або політика в Румунії, Латвії, Естонії, Литві, Вірменії, Азербайджані, Грузії, Таджикистані, Узбекистані, Казахстані, Молдові, Росії та Киргизстані. Незважаючи на спотворення осіб, ми виявили, що ці сторінки й облікові записи були пов'язані зі співробітниками московського інформаційного агентства Sputnik і що деякі зі сторінок часто публікували повідомлення про антинатовські настрої, протестні рухи та корупцію", – розповів Глейчер.

364 їхні акаунти забанено не за контент, а за "скоординовану неавтентичну поведінку", підкреслив він.

Під час операції було заблоковано 107 акаунтів у Facebook, а також 41 акаунт в Instagram. У департаменті кібербезпеки вважають, що другу мережу створили в Росії, але вона була активною тільки в Україні.

"Особи, які стоять за цими обліковими записами, переважно відрекомендовувалися українцями. Вони використовували різні підроблені облікові записи, ділячись українськими новинами на різні теми, такі як погода, протести, НАТО і здоров'я школярів. Ми виявили деякі технічні збіги з діяльністю, яку спостерігали до проміжних виборів у США, зокрема поведінку, яка мала спільні характеристики з попередньою діяльністю "Агентства интернет-исследований" (російська "фабрика тролів".  – "ГОРДОН")", – написав Глейчер.

Він навів приклади сторінок, які видавали за українські.


Фото: newsroom.fb.com


Фото: newsroom.fb.com

У Facebook додали, що поділилися даними про викриття спланованої інформаційної кампанії з правоохоронними органами США.

У Facebook визнали, що під час президентських виборів у США у 2016 році російське "Агентство интернет-исследований" створило цілу мережу фейкових акаунтів у соцмережі для поширення неправдивої інформації. Служба безпеки Facebook у вересні 2017 року повідомила, що заблокувала 470 фейкових облікових записів та сторінок, які в період із червня 2015 року до травня 2017 року розповсюдили приблизно 3000 рекламних повідомлень. Із цією метою було витрачено $100 тис., сторінки були пов'язані одна з одною і, ймовірно, їх адміністрували з Росії.

У вересні 2018 року адміністрація соцмережі повідомила, що боротиметься з усіма різновидами російської пропаганди, зокрема фейковими новинами, розміщенням недостовірних фото та відео.