Facebook запустив інструмент, який дає змогу відстежувати взаємодію користувача з російською "фабрикою тролів"

Новий сервіс Facebook поки доступний не в усіх регіонах
Фото: ЕРА

У Facebook заявили, що мають намір захищати легітимність політичних дискусій у соцмережі і боротися проти іноземного втручання у вибори.

Користувачі Facebook зможуть дізнатися, чи читали вони пости, створені петербурзьким "Агентством интернет-исследований", також відомим як "фабрика тролів". Відповідну інформацію розміщено в довідковому розділі соцмережі.

Новий інструмент дає змогу дізнатися, чи ставив користувач "лайки" і на які акаунти у Facebook або Instagram, створені "Агентством интернет-исследований", він був підписаний.

Зараз сервіс доступний не в усіх регіонах.

"Ми маємо намір захищати легітимність політичних дискусій у нашій спільноті і боротися проти іноземного втручання у вибори. Тому ми вживаємо заходів для забезпечення додаткової прозорості та безпеки у Facebook", – зазначили у соцмережі.

За даними "Фонтанки", ТОВ "Агентство интернет-исследований", офіс якого розташований у Санкт-Петербурзі, займається прямою інтернет-пропагандою і має неофіційну назву від самих співробітників, так званих кремлівських тролів, "міністерство правди".

За даними Facebook, агентство запускало в соцмережі політичну рекламу в інтересах РФ під час президентських виборів у США. Пропагандистські пости в цей час бачило приблизно 10 млн американських користувачів. Дані про російське втручання передали до Конгресу США.

У жовтні 2017 року у Facebook посилили правила розміщення політреклами.