Фігурант справи про вбивство Гандзюк Павловський не з'явився в суд, засідання перенесли на жовтень

Засідання у справі Павловського перенесли
Фото: dumskaya.net

На підготовче засідання у Приморський райсуд Одеси не з'явилися ні фігурант справи про вбивство херсонської активістки Катерини Гандзюк Ігор Павловський, ні його адвокатка Надія Курінна.

Приморський райсуд Одеси відклав підготовче засідання у справі експомічника нардепа від Блоку Петра Порошенка Миколи Паламарчука Ігоря Павловського, який фігурує у кримінальному провадженні про вбивство колишньої співробітниці Херсонської міськради та активістки Катерини Гандзюк і якого підозрюють у приховуванні інформації та нападі на неї. Про це пише "Укрінформ".

На засідання не з'явилися ні Павловський, ні його адвокатка.

"Заслухавши позицію сторони обвинувачення та взявши до уваги пояснення щодо неявки на засідання адвоката підсудного Павловського – Надії Курінної, що сьогодні бере участь у засіданні Кам'янсько-Бузького райсуду Львівської області, суд вирішив відкласти підготовче засідання до 3 жовтня. Засідання призначається на 15.00", – ідеться в ухвалі, яку озвучив суддя Дмитро Осік.

Представниця прокуратури Вікторія Калита зазначила, що раніше запобіжного заходу Павловському не обирали, тому що він був на лікарняному і йому робили операцію, повідомляє "5 канал".

"У зв'язку з цим продовжити запобіжний захід, який був обраний стосовно нього, не вдавалося можливим. Запобіжний захід може бути обраний під час підготовчого судового засідання", – сказала Калита.

У суд 22 серпня прийшли знайомі та близькі Гандзюк, зокрема її батько Віктор. Він заявив, що розцінює дії учасників процесу як затягування справи.

"Причому, я це спостерігав і при розгляді справи щодо Павловського в інших судах. Підсудний чотири-п'ять разів підряд не з'являвся на засідання. Таке враження, що робиться все для затягування розгляду справи, поки це всім набридне, і журналісти перестануть приходити на засідання судів", – сказав Гандзюк.

Як пише "Укрінформ", підготовче засідання у справі Павловського мало відбутися 16 серпня, але його перенесли, оскільки тоді не прийшли ні представник прокуратури, ні обвинувачений, ні адвокат.

Гандзюк облили сірчаною кислотою вранці 31 липня 2018 року біля під'їзду її будинку в Херсоні. Вона дістала хімічні опіки 30% тіла, кислота потрапила на спину, голову, руку, а також в око. 4 листопада активістка померла.

У справі про напад на активістку заарештували шістьох осіб. На початку червня 2019 року п'ятьом виконавцям злочину (усі вони – учасники АТО) після угоди зі слідством ухвалили обвинувальні вироки. Їх засудили на строк від трьох до шести з половиною років позбавлення волі. Микита Грабчук, який облив Гандзюк кислотою, дістав шість років. Шостим є Павловський.

Підозрюваного у причетності до організації вбивства активістки Олексія Левіна заочно заарештовао, за попередньою інформацією, він переховується в Домініканській Республіці. Слідчі вважають його організатором злочину.

Замовником нападу, на думку правоохоронців, був голова Херсонської облради Владислав Мангер. За даними Генпрокуратури, він частково оплатив злочин. У тексті підозри Мангеру йдеться, що мотивом нападу на активістку була "особиста неприязнь" до неї через активну громадську діяльність, яка могла підірвати його політичну та ділову репутацію. Мангер перебуває на волі.

Батько і друзі активістки вважають, що, окрім Мангера, замовниками нападу можуть бути колишній голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв і його колишній заступник Євген Рищук.

Мангер, Рищук і Гордєєв заперечують свою причетність до злочину.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков 4 липня заявив, що у справі про вбивство Гандзюк можуть з'явитися нові підозрювані.

5 серпня стало відомо, що Генеральна прокуратура затвердила угоду з Павловським.