Генсек ООН сподівається, що обмін між Україною і РФ "може стати позитивним кроком на шляху до зміцнення довіри між сторонами"

Гутерріш привітав обмін
Фото: EPA

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш вважає, що зміцнення довіри "дало б можливість налагодити регулярний і конструктивний діалог на всіх рівнях із метою прокласти шлях до остаточного врегулювання конфлікту на сході України", заявив його представник Стефан Дюжаррік.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш вітає обмін утримуваними особами між Україною і Росією. Про це йдеться в заяві офіційного представника Стефана Дюжарріка, опублікованій 8 вересня.

"[Генсек ООН] висловлює вдячність усім тим, хто домігся цього, включно з президентом [України] Володимиром Зеленським та президентом [РФ] Володимиром Путіним. Він сподівається, що цей важливий гуманітарний акт може стати позитивним кроком на шляху до зміцнення довіри між сторонами, що дало б можливість налагодити регулярний і конструктивний діалог на всіх рівнях із метою прокласти шлях до остаточного врегулювання конфлікту на сході України", – ідеться в заяві.

Гутерріш закликав сторони "вжити подальших заходів у цьому дусі, щоб забезпечити постійну динаміку зусиль" "Нормандської четвірки", тристоронньої контактної групи, ОБСЄ та інших учасників, "включно зі стійким припиненням вогню, полегшенням гуманітарної ситуації уздовж лінії розмежування, розблокуванням прогресу імплементації Мінських угод".

7 вересня між Україною і РФ відбувся обмін утримуваними особами у форматі "35 на 35". Серед українців, які повернулися додому політв'язні Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Роман Сущенко, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Павло Гриб, Євген Панов, Артур Панов, Едем Бекіров, Олексій Сизонович, а також захоплені Росією біля Керченської протоки 24 моряки.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що "перший етап" домовленостей між ним і російським президентом Володимиром Путіним виконано. За словами Зеленського, далі сторони будуть рухатися "до звільнення всіх полонених, а також просуватися до кінця війни на Донбасі".

Українська омбудсменка Людмила Денісова повідомила, що на території Росії і анексованого Криму залишається понад 110 незаконно утримуваних українців.