Географія діяльності фірм, пов'язаних з українськими корупціонерами, охоплює щонайменше 23 країни – НАБУ

Станом на 30 червня в міжнародний розшук за ініціативою НАБУ оголошено 21 особу
Фото: НАБУ / Facebook

Приблизно 30 осіб, яких детективи Національного антикорупційного бюро України вважають причетними до організації корупційних схем, поки переховуються за кордоном, ідеться у звіті НАБУ.

Географія діяльності фірм, пов'язаних з українськими корупціонерами, охоплює не менше ніж 23 країни. Про це йдеться у звіті про діяльність Національного антикорупційного бюро України за перше півріччя 2018 року, повідомляє 21 серпня прес-служба НАБУ.

У звіті також наголошують, що приблизно 30 осіб, яких детективи НАБУ вважають причетними до організації корупційних схем, переховуються за кордоном, кожен другий – на території Російської Федерації.

"Станом на 30 червня 2018 року в міжнародний розшук за ініціативи детективів НАБУ оголошено 21 особу. Стосовно 16 з них, з огляду на затримання або з метою визначення місцеперебування, скеровано запити до інших держав. Навесні цього року до компетентних органів Німеччини скеровано запит щодо видачі голови правління ПрАТ "ХК "Енергомережа" [Дмитра Крючкова], затриманого в цій країні у квітні 2018 року. За версією слідства, ця особа є організатором корупційної схеми, через яку державі завдано збитків на суму понад 346 млн грн", – ідеться в повідомленні.

У відомстві підкреслюють, що міжнародний напрям є одним з основних у роботі НАБУ, оскільки багато корупційних схем реалізують за участі компаній, зареєстрованих за кордоном.

"Географія цих суб'єктів господарювання наразі охоплює щонайменше 23 країни на трьох континентах. На переконання детективів, українські корупціонери обирають місця "прописки" незаконно отриманих коштів у державах зі спрощеною системою реєстрації, ускладненим порядком розкриття інформації та високим ступенем конфіденційності. Збитки, завдані державним інтересам за участю іноземних контрагентів, обчислюються в 1,84 млрд грн, $22,07 млн і €12,03 млн", – продовжили в НАБУ.

НАБУ надсилає запити про міжнародну правову допомогу в компетентні органи інших держав для одержання інформації про кінцевих бенефіціарів таких структур та про рух коштів, виведених з України.

"Від початку розслідувань Національне бюро надіслало до органів 61 держави 371 запит про міжнародну правову допомогу. 182 запити вже виконано", – додали у відомстві.

НАБУ розслідує корупційні правопорушення вищими посадовими особами. Бюро почало працювати у квітні 2015 року.

Керівник бюро Артем Ситник говорив у липні 2018 року, що Україна недостатньо протидіє корупції. Країна посідає 130-те місце зі 180 країн у рейтингу Transparency International "Індекс сприйняття корупції" за 2017 рік.